Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2021. március 8. Az év 67. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738254. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Albérlet, drága albérlet! Kertvárosban szép az élet  

Albérlet, drága albérlet! Kertvárosban szép az élet   Albérlet, drága albérlet! Kertvárosban szép az élet   Albérlet, drága albérlet! Kertvárosban szép az élet  
LigetPress

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével megkezdődik a (leendő) főiskolások és egyetemisták rohama az albérletekért, így július 24-e után jó néhány tízezer új „szereplő” megjelenése várható a fővárosi albérleti piacon. A nagy kereslet miatt érdemes idejében lépni, hogy senki se maradjon le a kiszemelt lakásról. Ingatlanosok tapasztalata alapján a múlt években nem történt látványos átrendeződés Budapest albérleti piacán: a havi 3500 forint/négyzetméter bérleti díjjal továbbra is az V., valamint a XIII. kerület a legdrágább. Sokat spórolhat azonban, aki panellakást választ, mivel a havi négyzetméterenkénti ára 5-700 forinttal olcsóbb.

A diákok igyekeznek az oktatási intézményekhez legközelebb albérletet találni. A fővárosban a Műegyetem, a Corvinus, az ELTE, a SOTE hallgatói a belvároshoz közeli, tömegközlekedéssel jól megközelíthető városrészek – a VII., a VIII., a IX., a XI. kerület – a kedveltek.

Ingatlan-szakértők szerint az egyébként is magas (al)bérleti árak nem emelkedtek. A külső pesti kerületekben a négyzetméterenkénti havi bérleti díj átlagosan 2500 forint, tehát legalább egy ezressel olcsóbb, mint például a XIII. kerületi Lipótvárosban, ahol egy 60 négyzetméteres téglalakás havonta legalább 210 ezer forintba kerül; a rezsiköltségeket persze külön kell fizetni.

A Rákospalota vagy Pestszentlőrinc nyugodt, kertvárosias környékét választók egy ugyanekkora lakásért átlagosan 150 ezret fizetnek.

Továbbra is az egyszobás lakások a legkeresettebbek és a fajlagos árat tekintve a legdrágábbak is. Sokat spórolhat viszont az, aki a keresés során a téglalakásokkal szemben előnyben részesíti a panellakásokat. A bérbe adott összes hazai lakás csaknem kétötöde Budapesten található; többsége városi bérházban, ötöde lakótelepen, harmada főként nem zöldövezeti, többlakásos épületben. A fővárosban a bérletre kínált lakások 28 százaléka egyszobás, több, mint országosan.

Jellemző, hogy a tulajdonosok a hosszú távú (éves) bérletet részesítik előnyben, és ez az igyekezetük találkozik a bérlőkével. Talán ez is az oka annak, nem csak kis mértékben emelkedik a lakbér. Országosan az összes lakásbérlet 15, Budapesten 20 százalékában nőtt a fizetendő összeg a beköltözés óta. A kölcsönös bizalom és elégedettség nem készteti áremelésre a bérbeadót.