Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2021. március 2. Az év 61. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738248. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Zaklatják a kormányzati boszorkányüldözésnek ellenálló lengyel bírókat

Zaklatják a kormányzati boszorkányüldözésnek ellenálló lengyel bírókat

Az interneten és a munkahelyükön is zaklatják azokat a lengyel bírákat, akik küzdenek a bíróságok politikai kontroll alá rendelése ellen – áll az Amnesty International legújabb jelentésében. „A lengyel hatóságok boszorkányüldözést folytatnak, a színfalak mögött igyekeznek bemocskolni és megfélemlíteni azokat a bírókat és ügyészeket, akik bátran kiállnak a politikai befolyással szemben. Ezeknek a módszereknek azonnal véget kell vetni” – mondta Barbora Cernusakova, az Amnesty International Lengyelországgal foglalkozó kutatója. (Nyitó képünkön: tiltakozó lengyel bírók Poznańban; fotó: Michał Wawrykiewicz/Twitter.)

A jelentés bemutatja, hogy 2015 vége óta a kormány miként fogadott el és kezdett alkalmazni olyan törvényeket és gyakorlatokat, amelyek aláássák az igazságszolgáltatás függetlenségét. Politikai befolyás kezdett érvényesülni a bírók kinevezésénél, kizárólagos jogot kapott az igazságügyi miniszter, hogy kinevezze/menessze és a bíróságok elnökeit és elnökhelyetteseit, a legfelső bíróság bíráit pedig arra kényszerítették, hogy nyugdíjba menjenek. Fegyelmi eljárásokat indítottak azok ellen a bírák ellen, akik nyilvánosan bírálták a „reformot”, néhányuk pedig közel sodródott állása elvesztéséhez.

Az bíróságok függetlenségének felszámolása nagyon súlyos gyakorlati következményekkel járt a kritikus bírákra nézve.

Az Amnesty interjút készített Waldemar Żurek bíróval, a Nemzeti Bírói Tanács volt szóvivőjével (a kép forrása: https://dorzeczy.pl), akit évek óta zaklatnak, amiért nyilvánosan bírálta a kormány „reformjait”. Több testület is fegyelmi eljárást indított ellene anélkül, hogy erre bármelyiknek is felhatalmazása lett volna, sőt a családtagjait is bevonták ezekbe az eljárásokba. Gyűlölködő leveleket és fenyegető sms-ket kapott, a köztévé pedig a személyét lejárató anyagokat készített.

A bírók online zaklatása nagyobb fordulatot vett, amikor megjelentek olyan névtelen twitter-fiókok, amelyek személyükben kezdték el támadni a kritikus bírákat.

Az egyik ilyen fiók rendszeresen tweetelt bírákat lejárató anyagokat, sokszor kifejezetten a bírónőket vette célba. A fiók titkos vagy nem a nyilvánosságnak szánt információkat tett közzé, azt a gyanút keltve, hogy a twitter-fiók valamilyen módon a kormányhoz tartozik. Amikor 2019. április 3-án az Európai Bizottság bejelentette a harmadik kötelezettségszegési eljárást a „bírósági reformok” miatt Lengyelországgal szemben, a twitter-fiók egy olyan bizalmas levél részletét osztotta meg, amelyet a Bizottság a lengyel kormánynak küldött.

Az Amnesty beszélt olyan lengyel bírókkal is, akiket azért zaklattak, mert ítéleteikben kiálltak a békésen tüntetők gyülekezési joga mellett.

A nők jogainak és a bíróságok függetlenségének korlátozása miatt tartott tüntetésen az egyik felszólaló nő ezt mondta: „Kurva szomorú vagyok amiatt, ami az országomban történik.” A beszéde után szabálysértési eljárás indult ellene „megbotránkoztató nyelvezet” használata miatt.

A poznańi bíróságon Sławomir Jęksa bíró úgy döntött, hogy a nő nem követett el szabálysértést, mert egy olyan eseményen beszélt, ahol a szólásszabadság keretei „természetes módon tágabbak”. A bíró arra is kitért, hogy a felszólaló szóba hozta a bíróságok függetlenségének csorbítását is. Az ítélethozatal után az ügyészség fegyelmi eljárást indított Jęksa bíró ellen, mert szerinte az ítélete „politikai véleményének kifejtése”volt.

Számos bíró ellen indult eljárás, aki az EU bíróságához fordult. Az ügyészség meghallgatta Ewa Maciejewskát, Łódź város bíróságának bíráját, miután ezzel a kéréssel fordult az EU bíróságához: nézze meg, hogy a fegyelmi eljárások összhangban vannak-e az uniós joggal.

A bírák eközben nem hátrálnak, és megható módon kiállnak egymásért. Miután a fegyelmi bizottság – anélkül, hogy erre felhatalmazást kapott volna – megfeddte Alina Czubieniak (jobb oldali kép; foto: gazetalubuska.pl) bírót, mert új eljárást rendelt el egy fogva tartási ügyben, több mint 20 bíróság bírája tiltakozott – „Nem lehet minket megijeszteni” feliratú molinókat tartva.

Néhány esetben a szolidaritás kifejezése azonban újabb zaklatásokat keltett. Áprilisban Olsztyn város bíróságának elnöke, akit a „reform” elindítása után neveztek ki, rendőröket hívott azokra a bírókra és ügyvédekre, akik egy tüntetésen szolidaritásukat fejezték ki kollégáikkal.

„A bírók akkor tudnak érvényt szerezni a törvénynek, ha függetlenül végezhetik a munkájukat. A lengyel kormánynak azonnali hatállyal véget kell vetnie a fegyelmi eljárásoknak, amelyeket azért indított, mert a bírák neki nem tetsző döntéseket hoztak, egyszer és mindenkorra el kell felejtenie, hogy fegyelmi eljárásokkal avatkozzon be a bíróságok munkájába – mondta Barbora Černušáková, az Amnesty International munkatársa. – A jogállamiság és az emberi jogok védelme az EU alapelvei. A többi uniós országnak továbbra is fel kell szólítania Lengyelországot, hogy vessen véget a jogállamiság és az emberi jogok elleni támadásoknak, és el kell számoltatniuk a kormányt, ha erre mégsem hajlandó”.

Az Amnesty reakciója az EU bíróságának június 24-i döntésére, amelyben a bíróság megállapította, hogy legfelső bíróságot érintő törvény – amelynek célja a bírák harmadának kényszernyugdíjazása volt – ellentétes az uniós joggal.