Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2021. március 5. Az év 64. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738251. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szijjártó amerikai tévében hízeleg Trumpnak

Szijjártó amerikai tévében hízeleg Trumpnak Szijjártó amerikai tévében hízeleg Trumpnak

A Kreml szóvivője megerősítette: megkezdődtek Putyin budapesti útjának előkészületei – írja az orosz kormány szócsövének tekinthető Szputnyik portál, amely a Népszava információi alapján érdeklődött az október 30-i vizitről. A tavalyi látogatást sikerként könyvelte el az orosz fél, és Peszkov elmondta, akkor Orbán arra kérte Putyint, komolyan fontolja meg a török áramlat meghosszabbítását Magyarországig, illetve onnan tovább is.  

Az orosz vezetés a volt szovjet birodalom visszaállításán munkálkodik, és nem csupán a földrajzi határok újrarajzolásán, de az egykori orosz befolyási övezet újraépítésén is – írja a magát függetlennek hirdető, a Moszkvában megjelenő orosz nyelvű portál, a RusMonitor.

Erre a célra sem pénzt, sem katonát nem sajnál áldozni a Kreml vezetése, amely folyamatosan építi ki külföldi kapcsolatait. Módszerei semmiben sem különböznek a már ismert szovjet módszerektől. A szíriai példát hozza fel a szerző, ahol hatalomban tartotta az orosz vezetés Bassár el-Aszadot – az olajért és orosz katonai bázis kiépítése fejében. A volt német kancellár, Gerhard Schröder esetét is felhozza, akit beültettek az oroszok az Északi Áramlat, sőt, még a Gazprom igazgatóságába is, hogy viszonzásként előnyöket szerezhessen Moszkva. Ha nem az energetika területén, akkor pártok pénzelésével igyekszik szavazatokat vásárolni. Az Európai Unió és a NATO egységét megbontó országok orosz kapcsolatai nyilvánvalóak, de ugyanígy harcol a multikulturalizmis, a globalizmus ellen, illetve Soros György és a szabad piac ellen. Közöttük felsorolja a német AfD-t, a görög Szirizát éppúgy, mint az Arany Hajnalt. Marine le Pent állítólag 40 millió euróval támogatta meg Moszkva, és megkörnyékezte a sárgamellényeseket is. A Brexit-kampány legnagyobb szponzora, a brit Aaron Banks állítólag az orosz nagykövetségtől kapott ajánlatokat arany- és gyémántüzlettel egybekötve.

Magyarország kétszer szerepel: egyrészt a Jobbik pénzügyi támogatását említi meg, de konkrét számok nélkül, illetve Orbán és Putyin látványosan demonstrált baráti viszonyát emeli ki az írás. A kiemelten kezelt kapcsolat ékes bizonyítéka: Orbán azt mondta Brüsszelnek, saját magát lövi lábon, amikor Oroszország ellen szankciókat vezet be. A szlovákok, litvánok, bolgárok és olaszok sem maradtak ki az orosz támogatásokból. A RusMonitor cikke megjegyzi, hogy számos adat egyezik a Political Capital elemzésével.

Magyarország teljes mértékben egyetért és támogatja Donald Trump nemrég meghirdetett új határvédelmi és menekültügyi politikáját – erről Szijjártó Péter nyilatkozott a FOX News tv-csatornának. Megérti az amerikai elnök intézkedéseit, hisz hazánk is hasonló cipőben járt 2015-ben. Hangsúlyozta, szerinte nincs semmilyen törvényi vagy humanitárius indok vagy magyarázat arra, miért sérthetné meg bárki is két biztonságos és békés ország határát. Szijjártó felidézte, hogy májusban a kormányfővel együtt a Fehér Házban járt és nagyon tetszik nekik az America First szlogen, amit Magyarországra is alkalmazni fognak. Trump patrióta politikája a jövőt jelenti az országnak, s ezért is számítanak arra, hogy az amerikai elnökkel továbbra is jó kapcsolatuk lesz.

A Nyitott Égbolt megállapodás részeként az Egyesült Államok, Magyarország és Kanada ellenőrző repüléseket hajt végre Oroszország fölött július 22–26. között – írja a pakisztáni Urdu Point a Szputnyik forrásra hivatkozva. A hidegháború lezárultával, az 1992-ben aláírt megállapodásnak a NATO-n kívül tagja Oroszország, Belorusszia és Ukrajna is, és kölcsönösen megengedik egymásnak az időszakos katonai célú ellenőrzéseket. Oroszország ezzel egyidőben jelentette be, hogy Kanada felett tesz hasonló műveleteket július 28-ig bezárólag.

Minden bizonnyal a holokauszt idején meghalt Pollak család tulajdona volt az a 2800 arany és ezüst pénzérme, amit Keszthelyen találtak meg 5 üvegben elrejtve egy pince átépítésekor – írja a francia AFP hírügynökség alapján az izraeli Hamodia és a Japan Times.  A cári és szovjet korszakbóll, a római időkből, Dél-Amerikából, Afrikából és Indiából is összegyűjtött pénzérmékre bukkantak, és ha még rátalálnak az egykor ott lakott család utódaira, akkor visszaszolgáltatják nekik az elrejtett kincseket. Ha nem jelentkeznek az örökösök, akkor az államé lesz az értékes lelet, amit a Balatoni Múzeum állított ki Keszthelyen.

Természetesen számos nemzetközi médium beszámolt Heller Ágnes haláláról, aki Ausztráliában majd New Yorkban tanított és a rendszerváltáskor visszatérve hazájába Orbán könyörtelen kritikusa lett. Zömében az AFP tudósítását vették át a lapok, a Deutsche Welle, a Yahoo News, a Times of Israel.  A kanadai Hungarian Free Press is megemlékezik a 90 évesen váratlanul elhunyt tudósról.