Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2021. március 5. Az év 64. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738251. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán Finnországot kiáltotta ki Magyarország újabb ellenségének

Orbán Finnországot kiáltotta ki Magyarország újabb ellenségének Orbán Finnországot kiáltotta ki Magyarország újabb ellenségének

Rendben megérkezett a tíz orosz páncélos jármű Magyarországon keresztül Szerbiába, amiért háláját fejezte ki Aleksandar Vučić elnök orosz kollégájának – számol be nemcsak erről, hanem az ügy botrányos hátteréről is a Voice of America. Románia ugyanis, tartva magát a krími annektálás miatt Oroszországra kivetett uniós és NATO-szankciókhoz, nem volt hajlandó átengedni területén az orosz katonai szállítmányt Szerbiának.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter viszont a kormányinfón azt állította, hogy polgári teherszállító gépeken küldte a szállítmányt Moszkva, nem katonai jelzésű gépen, ezért engedélyre ilyen tekintetben nem volt szükség. „Természetesen az orosz fél jelezte a civil szállítmányt, a szokásos előírásnak megfelelően, de épp ezért nem volt szükség annak jóváhagyására. Az amerikai beszámoló szerint Vučić elnök megbotránkozását fejezte ki, amiért Románia megtagadta a kérését. Hozzátette azt is a Voice of America kérdésére, hogy a szállítás lebonyolítása az ország belügye. Az Európai Unió egyik szóvivője szűkszavúan nyilatkozott, amikor arról kérdezték, felelősségre vonják-e Magyarországot a szabálytalanságért: a szankciók megtartása minden egyes állam saját felelőssége. A NATO-központban sem voltak hajlandóak annál többet mondani, minthogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete teljes mértékben tiszteletben tartja a tagországok szuverenitását, majd felsorolta mindazokat a közös katonai műveleteket, amelyek Szerbia NATO iránti elkötelezettségét megkérdőjelezhetetlenül bizonyítják.  Ugyanakkor számos szakértő azzal érvel, hogy a szerbek orosz üzelmei a régió biztonságának egységét bonthatják meg. Az amerikai külügyminisztérium nem reagált a Voice of America megkeresésére. A témát a brüsszeli Politico is feldolgozta.

Több újság is foglalkozik a Gyárfás Tamás elleni vádemelés témájával, hiszen az egykori sportújságíró, majd ismert médiavállalkozó továbbra is tagja a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA vezetőségének. Az ügy már csak azért is izgatja a nemzetközi közvéleményt, mert a hazánkban rendezett úszó-világbajnokság idején is ismert volt a Fenyő-gyilkosság ügye, de Gyárfás mindent tagadott. Ráadásul 2027-ben ismét hazánk ad otthont a vb-nek. A magyar kormány pedig egyértelműen elismerte Gyárfás érdemét a pályázat menedzselésében – írja az AP hírügynökség alapján például a NewDelhiTimes, s hasonlóan az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a dél-afrikai Sport24

Finnország Magyarország új ellensége címmel jelent meg elemzés a két ország közt éleződő viszonyról a Helsinki Timesban – Orbán tusványosi beszéde kapcsán. Norvégia után – közismert a Norvég Alap ellen indított magyar támadás és az emiatt kialakult, mindmáig tartó diplomáciai konfliktus mellett – most Helsinki került Orbán beszédének központjába, hisz’ július 1-jétől az unió soros elnökségét vezeti és a nemrég megválasztott kormányfő nemegyszer Orbán értésére adta, hogy a jogállami normák megtartásához fogják kötni az uniós alapok elosztását.

A cikk az Origo magyar portál által írt támadássorozatot ismerteti, amelyre ráerősített a kormányszóvivő, Kovács Zoltán: Finnország vizet prédikál és bort iszik. Szerinte a médiát ott is korlátozzák, akárcsak az alkotmányos jogrendet és az igazságszolgáltatást. Mire a finn külügyminisztérium felhívta Kovács figyelmét, hogy míg Finnország a World Press Freedom Index rangsorában a 2. helyet foglalja el, addig Magyarország a 87-iket.

Mindenesetre Finnország úgy látja, addig nincs nagy baj, amíg az ilyen konfliktusok csak a magyar választók meggyőzésére és megnyerésére kellenek Orbán Viktornak. Mert ha nemzetközi, uniós ügyekről van szó, akkor általában beáll a sorba, és teszi, amit a többiek is. Legalábbis a múlt 9 év tapasztalata ezt mutatja.

Borsi Flóra Bollywood kreatív szakembereit plágiummal vádolja, mert a Facebookon is megjelent egyik legújabb installációját, illetve annak művészi ötletét anélkül felhasználta az indiai filmipar, hogy őt megkérdezték volna. Kangana Ranaut sztár legújabb filmjének plakátján ugyanabban a pózban és művészi ábrázolásban látható Borsi szerint, mint ahogy egyik szemét macskával eltakarva magát ábrázolta egyik műalkotásában – írja az International Business Times. Borsi meglepve tapasztalta, sokan kiálltak mellette és arra kérte támogatóit, ne szítsák a gyűlöletet, fogják vissza magukat. Nem egy nemzetet, nem az országot és még csak nem is Bollywoodot kell bírálni, hanem azt a pár menedzsert, aki művészi terméket lopott.