Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2021. március 9. Az év 68. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738255. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szervátültetett sportolók viadala – esküt tett a népes magyar csapat

Szervátültetett sportolók viadala – esküt tett a népes magyar csapat
Nagy Ágnes

Ma délelőtt ünnepélyesen esküt tett a magyar szervátültetett válogatott a SOTE patinás termében, a Semmelweis-szalonban. Éppen egy hét múlva, augusztus 17-én kezdődik és egy hétig tart – immár huszonkettedik alkalommal – a szervátültetettek közösségének legrangosabb eseménye, a szervátültetettek világjátéka Nagy-Britanniában, Newcastle-ben. (A nyitó képen: az idei játékok házigazdáinak, szervezőinek egy csoportja.)

Az egyik legegyedibb nemzetközi megmérettetésre 54 sportolóval (51 felnőtt, 3 junior) utazik a magyar szervátültetettek válogatottja. A 32 vese-, 9 máj-, 3 kombinált vese- és máj-, 1 tüdő-, 3 szív- és 6 csontvelő-átültetett sportoló 11 sportágban indul a játékokon, korosztályos bontásban, asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, röplabda, tenisz, tollaslabda, triatlon, úszás sportágban.

Hazánkban ötezernél több szervátültetett él, akinek kétharmada a Semmelweis Egyetem transzplantáló centrumaiban nyert új életet, és az utógondozása is itt történik. A szervátültetett emberek esetében az aktív mozgás és a sport a rehabilitáció elengedhetetlen része. Orvosilag bizonyított tény, hogy a beültetett szerv élettartama, a szervátültetettek életkilátása évekkel növelhető a rendszeres testmozgás segítségével. A nagy-britanniai világjátékra utazó élsportolóink nemcsak megmutatják, hogy az egészségesekhez hasonló eredmények elérésére képesek, hanem egyben példaképei is valamennyi szervátültetettnek azt üzenve: „Neked is sikerülhet!”

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének fontos küldetése, hogy tagjainak szabadidős és versenysportját minden erejével – a támogatások függvényében – népszerűsítse, támogassa, fejlessze.

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének az idei világjátékra ma fölesküdött 54 sportolója nagy reményekkel indulhat, hiszen hazánk színeiben csekély létszámmal, először 1987-ben vettek részt sportolók a szervátültetettek akkori hatodik világjátékán az ausztriai Innsbruckban; 1999 óta a magyarok az élvonal állandó tagjai. A Magyarországon éppen 20 évvel ezelőtt rendezett világjáték óta a hazai csapat a nemzetek összesített pontversenyében rendszerint az első 5 ország között végzett. A kétévente sorra kerülő eseményen az idén 60 ország 2237 szervátültetett versenyzője vesz részt a világ minden tájáról.

A mai ünnepélyes esemény házigazdája Csisztu Zsuzsa volt. Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár (világ- Európa-bajnok öttusázó), prof. dr. Szabó Attila, a SOTE rektor-helyettese, Berente Judit, a Magyar Szervátültettek Szövetségének elnöke és Szabó László, a Paralimpiai Bizottság elnöke szívmelengető szép szavakkal engedte útjára, a reménybeli új győzelmek felé a csapatot, hiszen ők már mindannyian győztesek. Életük legnagyobb küzdelmét sikeresen megvívták, ma már aktívan sportolnak és a legjobbak közé küzdötték magukat.