Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2020. szeptember 22. Az év 266. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738087. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szemmozgással vezérelt adatszemüvegeket fejlesztenek Bécs-Tóvárosban

Szemmozgással vezérelt adatszemüvegeket fejlesztenek Bécs-Tóvárosban
EuroCommPR*Bécs

Pusztán a szemmozgások vezérlik azt az adatszemüveget, amelynek gyártása októberben kezdődik Bécs új városrészében, Seestadtban (Tóvárosban). A szemkövetést és kevert valóságot ötvöző eszköz főként a gyártás, a szállítmányozás és logisztika, valamint a kereskedelem és a turizmus területén nyithat új távlatokat, és akár az okostelefonokat is felválthatja. (A nyitó képen: A Technologiezentrum Bécs új városrészében, Seestadtban © Wirtschaftsagentur Wien / Christian Husar)

Bécs új városrészében, Seestadtban készülhetnek Ausztria első adatszemüvegei, ahol a Bécsi Gazdasági Ügynökség nemrég hozta létre a technológiai központját. A gyártás októberben kezdődik, az eszköz számos elemét 3D-nyomtatóval készítik, az elektronikát pedig kézzel építik be. A szemüveg ára 7500 eurónál kezdődik, azaz átszámítva csaknem két és fél millió forintba kerülhet.

A bécsi Viewpointsystem újdonsága a szemkövetést ötvözi a kevert valósággal, egy szemmozgást követő szemüvegből, egy erre rápattintható MR (=MR=Mixed Reality, kevert valóság)-egységből (MR-Click-on) és egy zsebnaptár méretű hardver (smart unit) egységből áll. A szemüveg két eleme együtt mindössze 95 grammot nyom és akár MR-Click-on nélkül is használható. A rendszer csaknem bármilyen fényviszony mellett működik, a kétirányú kommunikáció résztvevőinek száma pedig nincs korlátozva.

A gyakorlatban: az ember elsétál a bécsi Szent István bazilika előtt, érdeklődve felpillant rá, a látóterében pedig máris megjelennek a tudnivalók a székesegyházról. Ezekből a szemével arra „kattint”, amelyiket érdekesnek talál, fényképet vagy videót készít, és ha akarja, ezt mindjárt el is küldi e-mailben.

A Viewpointsystem legújabb fejlesztése, a VPS19 © Viewpointsystem

Az adatszemüveg fontos szerepet játszhat például iparvállalatok esetében a hibaelhárítások során is. A helyszínen lévő technikus más helyen – akár más földrészen – tartózkodó szakemberektől kérhet segítséget úgy, hogy azok az adatszemüveg révén pontosan azt látják a képernyőiken, amit a technikus néz. A szóbeli utasítások mellett műszaki rajzokat, vázlatokat, egyéb segédanyagokat küldhetnek neki a smart unitra, amelyeket az azonnal kivetít a látóterébe. Így senkinek sem kell a helyszínre utaznia, amivel rengeteg idő takarítható meg.

A jelenleg ötven embert foglalkoztató seestadti cég ügyfelei között már nagyvállalatok is vannak; a múlt három évben a Viewpointsystem tízmillió eurót fektetett a bécsi telephelye fejlesztésébe. Szó volt róla, hogy áttelepül az amerikai Szilícium-völgybe, hogy megkezdje a gyártást, de amikor megkapta a 2,3 millió eurós támogatást az Európai Unió „Horizon 2020” programjától, inkább maradt Bécsben. A cég ügyvezetője egy friss tévéinterjújában nem zárta ki, hogy a szemmozgás vezérlésű adatszemüvegek öt éven belül leválthatják az okostelefonokat.