Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2022. augusztus 7. Az év 219. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738771. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az EU XML-alapú nyílt dokumentumformátumot javasol a tagországok kormányai közötti adatcseréhez

Infovilág
Jean Paoli, a World Wide Web Consortium (W3C) XML 1.0 dokumentumformátumának egyik megalkotója nyílt levélben hívta fel a figyelmet az Európai Unió IDA bizottságának a nyílt dokumentumformátumokat összehasonlító értékelésére.

Az értékelés az XML-en alapuló nyílt dokumentumformátumokat nevezett meg mint elsődlegesen alkalmazandó szabványt. Ugyanakkor az irat megjegyzi, hogy egyik dokumentumformátum sem tekinthető abszolút értelemben vett győztesnek, hanem várhatóan több szabvány fog egymás mellett élni a gyakorlatban.

Az EU IDA bizottság értékelése a piacon jelenleg elérhető nyílt dokumentumformátumok közül a Microsoft Office Word 2003 által használt, XML-re alapuló WordProcessingML (WordML) dokumentumformátumot tartja a legalkalmasabbnak, tekintve, hogy a WordML teljes mértékben nyílt szabványokat és szabadon módosítható sémákat tartalmaz.

Jean Paoli szerint az EU ajánlása teljes mértékben igazolja az XML kifejlesztésébe befektetett időt, energiát és pénzt, illetve a széles körű, nyílt alkalmazását lehetővé tévő jogdíj-mentességre irányuló törekvést. Emlékezetes, hogy a Microsoft röviddel az Office Rendszer tavaly novemberi kiadását követően bejelentette az XML-re alapuló WordML formátum ugyancsak nem jogdíjas elérhetőségét is. Paoli kiemelte, hogy a bejelentés óta eltelt időben a Microsofthoz rengeteg jelzés érkezett az alkalmazó felhasználóktól, akik végül is az Office 2003 verziói által nyújtott XML-alapú megoldásokat választották.

Az XML szövegszerkesztési felhasználási lehetőségén kívül, a Microsoft elképzeléseit kiterjeszti más területekre is. Így a Word 2003 által alkalmazott WordProcessingML mellett léteznek az Excel 2003 által alkalmazott SpreadSheetML, a Visio 2003 által alkalmazott DataDiagramingML, valamint az InfoPath 2003 által alkalmazott FormTemplate sémák is.

AZ XML ÉS MÁS ALKALMAZÁSOK

A Microsoft és az W3C biztosak abban, hogy az XML-alapú technológiák új – jól és hatékonyan használható – elektronikus kormányzási lehetőségeket nyitnak meg, és magas szintű szolgáltatások elérését teszik lehetővé.

Az EU IDA bizottság támogatja, hogy más, nem Microsoft alkalmazások is képesek legyenek megjeleníteni és szerkeszteni a WordML-specifikációjú dokumentumokat anélkül, hogy ez tartalmi vagy strukturális változással járna a dokumentum megjelenésében vagy szerkezetében. A Microsoft ezzel teljes mértékben egyetért, ezért tette elérhetővé ingyenes licencprogram keretében az Office 2003 XML referenciasémáit, és az ahhoz tartozó dokumentációt, melyek segítségével a felhasználók alkalmazástól függetlenül hasznosítani tudják a szabványos XML technológiát a táblázatos, a szöveges és az űrlapot tartalmazó dokumentumok kezelésére.

Jean Paoli ugyanakkor rámutatott az EU megjegyzésére a Microsoft mindenre kiterjedő terméktámogatását illetően, amely a szoftvergyártó stratégiájának egyik központi eleme. Elmondta: az MS az Office sok éve tartó, folyamatos fejlesztésével mind több fájlformátum támogatását integrálták az irodai szoftverrendszerbe. A szabadon módosítható sémák támogatásának integrációja az Office 2003 Professional változatokba ezt az elképzelést új szintre emeli, minthogy a Microsoft első alkalommal képes integrált támogatást nyújtani a felhasználók saját sémái számára, így kombinálva az Office hatékonyságát az XML, mint nyílt dokumentumformátum minden eddiginél szélesebb körű támogatottságával.

Címkék