Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2021. május 18. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738325. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vissza a múltba a jövőért: példátlan méretű összefogás Budapest újjáépítésére

Infovilág
A főváros fejlődése „elmarad nemcsak a térségétől, nemcsak annak a közösségnek az elvárásaitól, amelyhez felzárkózni oly nagyon akartunk, de saját városlakóink sem kaptak választ rendszerváltásunk óta arra, hogy miért és mitől lesz élhető és szerethető ez a város ” – írja Juharos Róbert a napokban megjelent, Hogyan épüljön Budapest? című, szép kiállítású kötet előszavában. A Fővárosi Közgyűlés jogi bizottságának elnöke egyszersmind a több mint 400 oldalas könyv szerkesztője és a most életre hívott Stratégiai Fejlesztő Központ igazgatója. Ennek a 45 millió forint tőkével induló Alapítványnak az a célja, hogy elérje a dualizmus korában oly sikeres Fővárosi Közmunkák Tanácsának feltámasztását. A szervezet minden olyan kezdeményezést támogat, amely „előre visz, egyesít és növekedést eredményez”. Partneri kapcsolatra törekszik a mindenkori kormánnyal, a Fővárosi Közgyűléssel, a régióval, gazdasági és szakmai szervezetekkel, egyetemekkel.
A 2007 és 2013 között felhasználható uniós pénzek ésszerű felhasználásával a közép-magyarországi régió – benne Budapesttel – elegáns, egészséges és versenyképes térséggé alakítható át. „Állítsuk vissza a Fővárosi Közmunkák Tanácsát!” – áll abban a felhívásban amelyet a Stratégiai Fejlesztő Központ Alapítvány tett közzé.

A rendszerváltás helyzetbe hozta Budapestet, ám ebből a város nem tudott versenyelőnyt kovácsolni, nem tudta leküzdeni a fejlesztés előtt tornyosuló akadályokat. Ezért most arra van szükség, hogy megszüntessék a bürokratikus buktatókat, egységes stratégiát, hosszú távú, 15–20 évre szóló terveket dolgozzanak ki. Ennek eszköze lehetne egy közbeszerzési munkacsoport, s Fővárosi Közmunkák Tanácsa pedig segítene a szükséges pénzeszközök előteremtésében, a megfelelő intézményrendszer kiépítésében. A jelenlegi kétszintű önkormányzati rendszert ugyanis meg kellene reformálni, csökkenteni kellene az önkormányzatok számát. A főváros és a kerületek között most nincs megfelelő intézményes kapcsolat. Hiányzik a budapesti agglomerációt megjelenítő közigazgatási szint. A város közigazgatási és tényleges határai nem esnek egybe. A 10-20 éve folyó rossz gyakorlat „bűnlajstromán” szerepel, hogy megalapozatlanok a meglévő projektek, nem folyik stratégiai tervezés. Márpedig a 2007 után megnyíló források maximális kihasználáshoz átgondolt koncepció szükséges.

A nagy előd, az 1870-ben létesült Fővárosi Közmunka Tanácsa (FKT) volt a motorja annak a példátlan fejlesztésnek, amely az 1870-es évektől kezdődően a főváros arculatát kialakította. Nevéhez fűződik az Andrássy út, a Nagykörút, a kis földalatti, a Margit híd, vagy épen a Városliget vagy a Széchenyi fürdő.
Most az újjáalakítandó szervezet céljai között szerepel például

• a Kiskörúton belüli városrész sétálózónává alakítása;
• a rozsdaövezetek felszámolása;
• alagutak építése s felszíni közlekedés csökkentésére;
• a ferihegyi gyorsvasút megépítése a Nyugati pályaudvarig;
• kerékpár- és motoros utak fejlesztése;
• a budai Duna-korzó megépítése;
• az épület-felújítások meggyorsítása stb.

Az alapítvány a FKT felállítására törvény-előkészítő bizottságot hoz létre a gazdaság civil- és szakmai szervezeteinek közreműködésével.

Főbb alapítók:
Munkaadók és gyáriparosok Országos Szövetsége
Vállalakozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
Magyar Bankszövetség
Magyar Iparszövetség
Szövetkezetek és Vállalkozók Szövetsége
Magyar Mérnöki Kamara
Magyar Építész Kamara
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
Építési Vállalakozók Országos Szakszövetsége
Budapesti Építész Kamara
Pest Megyei Építész Kamara
Építési Fórum Alapítvány
Szeretem Budapestet Mozgalom Egyesület

A Fővárosi Közmunkák Tanácsa – Stratégiai Fejlesztő Központ Közhasznú Alapítvány elnöke: Petykó Zoltán, igazgatója: Juharos Róbert.

Címkék