Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2021. május 9. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738316. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Navigációs szoftvert futtató mobiltelefon a láthatáron

Navigációs szoftvert futtató mobiltelefon a láthatáron
Infovilág

Első ízben ült egy asztalhoz a hazai mobilpiac két fontos szereplője és a magyar fejlesztésű iGO GPS-navigációs szoftver képviselője. A Nokia, a Pannon és a Nav N Go Kft. szakemberei nyilvános fórumon latolgatták, hogy miként kapcsolódhat össze a navigáció és a mobilszolgáltatás. Az izgalmas beszélgetést Horváth Balázs, a Connect Magazin főszerkesztője vezette, aki leginkább arra volt kíváncsi, hogy mit hoz a jövő.

„A kommunikáció és a navigáció egyaránt hihetetlen ütemben fejlődik, és óhatatlan az egymáshoz kapcsolódásuk. Véleményem szerint a navigáció hamarosan egy olyan általános többletszolgáltatás lesz, mint jelenleg például az MMS. Előbb-utóbb elkészül az a mobil multimédiás eszköz, amelyikben benne lesz a klasszikus értelemben vett gyalogosnavigáció: ismerni fogja a repülőgép-menetrendeket, online letölti a tömegközlekedési információkat, vagy a bevásárlóközpontok térképét, és persze telefonálni is lehet vele. Ez izgalmas kihívás a készülékgyártóknak, a szolgáltatóknak és persze nekünk, a szoftverfejlesztőnek is” – mondta Fazakas András, a Nav N Go Kft. operatív igazgatója.

Az iGO-nál a jövőbeni fejlesztések egyik fő iránya a „connectivity”, ami azt jelenti, hogy a szoftver valamilyen adatkapcsolaton keresztül csatlakozik egy szerverhez, vagy az internethez. Ez a megoldás rengeteg új üzleti lehetőséget kínál, hiszen számos online szolgáltatással lehet kiegészíteni a GPS-navigációt.

Kiderült a beszélgetésen is, hogy a Nav N Go egy másik nagy lépésre is készül. A jövőre bemutatkozó iGO „Open Platform”-mal ugyanis utat nyit a külsős fejlesztések felé. Segítségével megvalósulhat, hogy a használók vagy fejlesztő cégek saját tartalmat helyezzenek el az iGO-ban, vagy speciális modulokkal egészítsék ki az alapszoftvert. Ez a technikai megoldás akár új célcsoportok meghódításával is járhat a készülékgyártók és mobilszolgáltatók számára.

A hallgatóságot persze az is érdekelte, hogy jelenleg milyen navigációs megoldásokat kínálnak a cégek.

Miletics Pál, a Pannon termékmenedzsere bemutatta a Pannon Navigátort, és a náluk működő online navigációt, ahol a térkép-hozzáféréseket 1 napra, 1 hétre vagy 1 hónapra lehet megvásárolni, aszerint, hogy az ember nyaralni megy, vagy éppen a mindennapi munkájához van rá szüksége.

Az iGO fejlesztői ezzel szemben jelenleg off-board megoldást kínálnak. A kézi számítógépen futó iGO kényelmes megoldás, hiszen az SD-memóriakátya a navigációs szoftvert és a részletes térképeket is tartalmazza, és a használónak csak egyszeri, előre kalkulálható költség.

Elhangzott, hogy sokak szerint a PDA-k és PNA-k komfortja felülmúlja a jelenleg elérhető mobiltelefonos megoldásokat. A készülékgyártók viszont állítják, hogy az egyre okosabb telefonoknak köszönhetően a különbség az eszközök között a jövőben csökken majd.

Dankovics Tamás, a Nokia Magyarország üzletfejlesztési igazgatója a jövő év elején megjelenő Nokia N95-öt mutatta be: a készülék beépített GPS-vevővel fog rendelkezni, és egy ma még szokatlan, hibrid megoldással ötvözi az on-board és off-board navigáció előnyeit.

Kiderült, hogy az iGO fejlesztői is gondolkodnak mobiltelefonos megoldásban, hiszen az újabb készülékek már elég erősek ahhoz, hogy igényes grafikájú navigációs szoftvert futtassanak. Így elképzelhető, hogy a Microsoft Windows Mobile mellett a jövőben a Symbian operációs rendszerű készülékek tulajdonosai is élvezhetik majd a népszerű navigációs szoftvert.

A beszélgetés végére mindenkinek nyilvánvalóvá vált: a GPS-navigáció ma olyan hihetetlen ütemben fejlődik, hogy talán az sem kizárt, hogy egy Pannon-szaküzletben egyszer olyan mobiltelefont vásároljunk, amin iGO navigációs szoftver fut.

Tíz navigációs készülék a budapesti mentőknek

Címkék