Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2021. május 18. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738325. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vállalatvezetési tanácsok első kézből – sikeres volt az IVSZ első kkv-konferenciája

Infovilág
Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) törekvései között vezető helyen szerepel a mikró-, kis- és középvállalkozások támogatása, evégett már több olyan szolgáltatást vezettünk be, ami kiváló lehetőséget teremt tagjaink számára az IVSZ-en belüli információk és tudás kihasználására – hangoztatta megnyitójában Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke. – A kkv-konferencia programjának összeállításakor az volt a fő szempont, hogy leginkább a vállalati tevékenységeket érintő azokban a kérdésekben adjunk támogatást, információt, ahol a kkv-k kénytelenek külső segítségre építeni.

Egyed Géza, a GKM szakállamtitkára kiemelte: „Magyarországnak egyetlen lehetősége van az Európán belüli fejlődésre: a gazdaságot a tudásalapú társadalomra kell építenünk és a magas hozzáadott értéket képviselő ágazatokban kell az élre törnünk”. Beszédében kitért a GKM második Nemzeti Fejlesztési Tervben megvalósuló Gazdaságfejlesztési Operatív Programjára, amelyben kiemelt fontosságúak az innovációs és K+F tervek, az üzleti környezet, az ipari-üzleti parkok, a technológia inkubátorok és a start-up vállalkozásokat segítő infrastruktúrák támogatása. Az IKT-tartalom minden progresszív gazdaságfejlesztési program alapeleme kell, hogy legyen, a támogatások körébe pedig olyan tevékenységek is bekerültek, mint a vállalatirányítási rendszerek beszerzése, az e-kereskedelemmel kapcsolatos fejlesztések (e-bizalom, minősítések, logisztikai háttér) valamint a hátrányos helyzetű térségek szélessávú infrastruktúra hálózatának kiépítése.

Dr. Novák Csabának, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség GVOP – IH, igazgatójának az NFT2 pályázati lehetőségek és várható támogatási formákról szóló előadása a konkrétumokról szólt: hol, hogyan milyen források lesznek elérhetőek. Kitért arra is, hogy mik lesznek a második NFT intézkedéseinek technikai, gyakorlati részletei: lesznek-e könnyítések- nehezítések a vállalkozóknak szóló pályázatok végrehajtása, pályáztatása során, illetve hogyan juthatunk hozzá a tervezett tőke / hitelprogramokhoz.

Az állami hitelprogramokról, tőkeprogramokról Aladics Sándor (Magyar Fejlesztési Bank, vezérigazgató-helyettes) beszélt. Az MFB és kapcsolódó cégei által kezelt hitel- és tőkeprogramok bemutatása konkrét adatokkal, az MFB 2007. évi terveinek felvázolása témakörben az IVSZ-nek is lehet szerepe: a fejlesztési bank jövőre elindít ágazati hitelprogramokat is, amelynek keretében mintegy 3 millilárd forinttal szeretnék forráshoz juttatni az info-kommunikációs iparágat. Az IVSZ a tavasz óta együtt dolgozik az MFB-vel a program kidolgozásán, ez a munka így a jövő év elejétől új lendületet vehet, és remény szerint 2007-ben az IVSZ közreműködésével valósulhat meg az IKT-hitelprogram.

Elérhető pénzügyi források, hitelek címmel tartott előadást Katona Ágnes, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány hitelezési igazgatója. Az előzőhöz kapcsolódóan az egyéb pénzügyi források és hitelprogramok gyakorlati oldalról történő bemutatása, kiemelten a mikro- és kisvállalkozások hitelkérdéseire koncentrált.

Rétfalvi György, (ITDH, vezérigazgató) a külpiaci megjelenés lehetőségeiről beszélt. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy az európai informatikai kiállítások látogatásához a KKV-támogatást kapjanak; miként tudja segíteni az ITDH tevékenysége a kisebb cégek napi munkáját; milyen hatékonysággal működnek a rendszeresen szervezett üzletember-találkozók. Rétfalvi megemlítette, hogy jövőre szeretnének cégre szabott exportsegítő programot elindítani, miáltal egy-egy cég közvetlen és hatékony segítséget kap a külpiaci megjelenéshez.

Dr. Árva Tímea (Árva és Sótonyi Ügyvédi Iroda) előadásában átfogó képet rajzolt föl arról, hogy milyen konkrét, gyakorlati következményekkel járnak a társasági törvény idei változásai. Ugyancsak az idei változásokra koncentrált „Adóügyek, változások” című előadásában Vincze Márta (Navigator Kft. Igazgató) a garantált minimálbér és az elvárt járulékfizetési minimum tudnivalóiról, a foglalkoztató választási lehetőségeiről, a tagi hitel lehetőségeiről szólt. Az előadó azokra a fontos körülményekre, lehetőségekre összpontosított, amelyeket csak ebben az évben lehet kihasználni.

Wolf Gábor (Marketing Commando) a hatékony kisvállalati marketing-eszközökről szólván tanácsokkal, javaslatokkal szolgált, hogy az IKT kkv-cégeknek is érdemes marketing- és PR-eszközöket használni. Kátai Szabolcs, az IVSZ szakértője az IKT-piac jellemzőiről, várható irányzatairól tartott előadást.

Vityi Péter (Microsoft Magyarország, vezérigazgató) és Veres Zsolt (SAP kkv-kereskedelmi igazgató) a multinacionális vállalatok és a kkv-k lehetséges együttműködési területeit vázolta fel.

A konferencia bemutatói elérhetők az www.ivsz.net-en.

Címkék