Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2023. szeptember 27. Az év 270. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739187. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A „magyar” Apple alkotónapja: bemutatták az Aperture legújabb változatát

Infovilág
Eric Swetz szakértő az Aperture-ről szóló előadásában kiemelte, ez az első „all-in-one” utómunka és képfeldolgozást segítő eszköz a fotósok szolgálatában. A munkafolyamatok alapját a RAW-formátumú fájlok adják, de kezelhető a TIFF- és JPEG-formátum is.

A felvételek feldolgozásának menete, melyeket az Aperture kezel: rendszerezés, kiválasztás, képkorrekció, nyomtatás, megosztás.

Az 1.5-ös változat újdonságai közé tartozik az Open Library. Lényege: a fotós számára mindenkor elérhető legyen mintegy 1,25 terabájtnyi archivált, adatbázisban lévő kép (kb. ezer db). Az elérés a kisméretű előnézeti képeknek az Aperture-ben tárolásával válik lehetővé, ami „csak” 65 gigabájt tárhelyet vesz igénybe. A felvételekkel a közbülső munka – a próbálkozások – az előnézeti képekkel zajlanak, e részfolyamatok elmentődnek, miközben a program kapcsolatot épít fel a tárolóval (pl. CD, DVD) és amikor igény mutatkozik, a tárról behívja a RAW-képet, így teljes felbontásban is megtekinthető az elvégzett munka. A program elvégzi a kiválasztott műveletet, de magán az eredeti képen nem történik változtatás, az megőrződik a munka közben (non-destructive kezelés).

Az Aperture más gyártók programjaival (pl. flicker) is képes kapcsolatot teremteni plug-in-ek segítségével, ilyenkor program-központként működik. Amit tehát az Aperture program maga nem tud kezelni, ahhoz külső eszközöket tudunk igénybe venni (pl. Photoshop).

Az Aperture archiváló rendszernek is tekinthető, mert meta-adatokat képez a beolvasott RAW-képekhez, ezek sokféle információt tartalmaznak; indexszám, színértékek, dátum, felvétel-csoport stb. Osztályba is sorolhatók a képek, pl. minőség szerint, 1-től 5-csillagig terjedő besorolással, a továbbiakban így is kereshetünk rájuk.

A képzett XMP meta-adatok más alkalmazásban is működtethetők. Az aktuális adatok, pl. egy képrészlet RGB-adatai, a felgördülő menüben jelennek meg. A képen fehéregyensúly, színtelítettség stb. állítható, ami a megjelenő hisztogramon ellenőrizhető. A kép kijelölt részletein külön is végezhetők módosító műveletek.

A képekből sorozatok képezhetők, ezeken egyetlen kattintással végezhetők kijelölt műveletek, rendkívül gyorsan. A „nagyító” eszköz méretezhető körét a kurzorral kijelölt képrészletek fölé mozgatva, azok akár 1600-szoros mértékben felnagyíthatók, ez pl. retus műveletben nagy segítség. Minden változtatásról a felgördülő táblázatban adatok jelennek meg. Feliratot és hangot (pl. zenét) rendelhetünk a képekhez, albumot állíthatunk össze CD-, vagy DVD-lemezre, akár hatásátmenetekkel, feliratokkal is.

Az Aperture 1.5 program minden Mac-gépen futtatható, de legjobban a MacBook-on érzi magát. Ingyenes próbaváltozata a www.apple.com webhelyről letölthető. A különösen nagy tudású szoftvert 300 euróért adják.

Az alkotónapi előadást élő bemutató kísérte: profi fotós és előadó együttműködésével kaphatott a közönség ízelítőt az Aperture tudásából.

A szakmai nap második felében a számítógépes zeneszerkesztés (komponálás, szerkesztés, publikálás) világával ismerkedhettek a digitális zeneszerzés aspiránsai.

 

Címkék