Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2022. május 25. Az év 145. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738697. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megnyílt Magyarország első 3D-animációs honlapja

Megnyílt Magyarország első 3D-animációs honlapja
Infovilág

Egyszer ilyen volt az Egyszervolt...A teljes egészében 3D animációval készült online internetoldal a világon is egyedülálló. Ez a grafikai megoldás egyelőre megmaradt a számítógépes játékok területén, illetve a mozivásznakon. Jellemző azonban, hogy még a 3D-s animáció nagyágyúi is csak ritkán vállalkoznak arra, hogy sikeres játékaik, illetve filmjeik méltán népszerű figuráit online mozgassák honlapjaikon. Többségükben megelégednek azzal, hogy filmrészleteket, vagy álló figurákat mutatnak be. Az internet jövője azonban mindenképpen a 3D grafikai megoldások irányába mutat, ennek első példája az egyszervolt-rét.

Az idén Comenius Edumedia tanúsítványt elnyert Egyszervolt.hu 6 évvel ezelőtt, 2001-ben nyílt meg a gyermekkultúra ápolásának és terjesztésének szándékával. Egyedülálló módon, rajzolt állatfigurákkal jelenítette meg menüpontjait, az akkor elérhető legkorszerűbb flash-technológiával. Akkor ez korszakalkotónak számított a honi webes világban, és ehhez hasonló lépésként értékelhető az oldal mostani megújítása is. A cél, hogy a fejlesztés az elkövetkező évek igényeinek és lehetőségeinek is megfeleljen, lépést tartson a számítástechnika rohamos fejlődésével.

A honlap új nyitóoldalát féléves fejlesztőmunkával egy programozó, két designer, egy animátor és egy modellező hozta létre. A nyitóoldalon mozgó alakok mindegyike egy-egy magas poligonszámú, részletes 3d-model renderelt – azaz leképezett – videója.

A 3D-s átállás bátornak is minősíthető lépés, hiszen a nyitóoldal rendszerigénye próbára teszi a jelenlegi flash lejátszókat. Gondos tervezéssel azonban sikerült a középkategóriás számítógépeken is elérhetővé és élvezhetővé tenni az online felületen ma még ritkaságszámba menő látványt. Ezzel együtt – gondolva azokra, akik egyelőre kisebb teljesítményű számítógéppel rendelkeznek – az új rét egyszerűsített változatban is elkészült, rajta keresztül is elérhető a mögöttes tartalom.

Az elmúlt napok alapján már kijelenthető, hogy az átállást követően nem esett vissza az oldal látogatottsága, a hétvégén továbbra is naponta több mint 22 000 egyedi látogató kereste fel az Egyszervolt-ot. Jellemző, hogy egy hónap alatt több mint egymillió alkalommal keresik fel az Egyszervolt.hu-t. Egyszervolt.hu: értékes tartalom – védett keretek.


Ilyen lett az Egyszervolt kezdőoldala.Az Egyszervolt.hu, mint az egyik leglátogatottabb gyermekoldal szerkesztői kiemelt felelősséget éreznek az iránt, hogy a szolgáltatott tartalmak, és azok megjelenítése megfeleljen a korosztály speciális igényeinek, az oktatás-nevelés követelményeinek. Az oldal az elsők között kapta meg a biztonságos gyermekoldal védjegyet Magyarországon, és folyamatosan garantálja, hogy az oldalon található linkek sem vezetnek tovább olyan internetes helyekre, amelyeken gyermekek számára nem kívánatos tartalmak fordulhatnak elő. Külön figyelmet fordít arra, hogy az oldalon található versek, dalok, mesék magas színvonalat képviseljenek. Az edutainment, azaz a szórakoztatva oktatás-nevelés jegyében az oldalon a Nemzeti Alaptanterv követelményrendszerének megfelelő oktató-nevelő jellegű, készség- és képességfejlesztő játékok találhatók.

Az Egyszervolt.hu külön súlyt fektet a multimédiás megoldásokra, az animációs filmek bemutatására és gyártására. Ennek megfelelően készülnek gyermekzenei animációs filmklipek, és ide tartozik az évente meghirdetett flash-animációs pályázat. Az oldalcsoport tagja a mese.tv, melyen a klasszikus magyar rajz- és bábfilmek mellett gyermekzenei koncerteket, bábelőadásokat bemutató filmek láthatók. Az Egyszervolt.hu ugyanakkor nem feledkezik meg a nevelésről sem, így a gyerekek szüleihez is szól, elsősorban a www.napocska.hu hírmondó oldalán keresztül. Itt az egészségügyi, illetve nevelési kérdésekben kapnak tanácsot pszichológustól, gyermekorvostól, pedagógiai szakemberektől, kiadók könyvajánlóiból, valamint az ország egészére kiterjedő családi programajánlóból, válogathatnak, több, mint háromszáz esemény közül.

Az olvasnijo.hu aloldal az irodalom és olvasás megszerettetésének szándékával jött létre, fejlesztése a Magyar Olvasástársasággal stratégiai szövetségben történik. Erről az oldalról közvetlenül elérhető az Országos Széchényi Könyvtár internetes gyerekirodalmi adatbázisa.

A oktató-nevelő törekvések sikerét ibizonyítja, hogy az Egyszervolt.hu elnyerte a Comenius-EduMedia 2007 pecsétet, amely az Európai Unióban az e-learning Oscar-díjának számít. Az EduMedia kitüntetést 1995-ben hozta létre a 40 éve multimédiával, képzési technológiával és médiadidaktikával foglalkozó tudományos szervezet, a németországi GPI (Gesellschaft für Pedagogik und Information e.V.). A Comenius-EduMedia elismerés garantálja, hogy az általa minősített oldalak magas színvonalon szolgáltatnak oktatási célú internetes tartalmakat.

Kedves Kollégák az Egyszervolt.hu-nál és társainál! Az Infovilág hírportál közössége szívből gratulál a sikereikhez. Csak így tovább!

Digitalizálódnak a játszóterek. A gyermekek és az internet.

Címkék