Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2022. augusztus 8. Az év 220. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738772. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A még gyorsabb mobilinternet is téma az UMTS Fórum budapesti tanácskozásán

Infovilág
Az UMTS Fórum budapesti plenáris tanácskozásán a résztvevők többek között megvitatják a Magyarországon is egyre elterjedtebb 3G/UMTS továbbfejlesztésének legmagasabb szintjét jelentő Long Tem Evolution (LTE) technológiával kapcsolatos marketing, szabványosítási és szabályozási kérdéseket. Az LTE jelentős előrelépés lehet a szélessávú mobilinternet terén, hiszen az UMTS/HSPA hálózatokra építve alkalmas lesz szélessávú mobil adatátviteli igények tömegszerű kielégítésére. Azaz a mobilszolgáltatók meglévő hálózatukra alapozva, annak továbbfejlesztésével a jelenleginél jóval több előfizetőnek a mostaninál nagyobb adatátviteli sebességet biztosíthatnak.

Várakozások szerint az LTE – Global Mobile Broadband hálózatok 2010-től válnak elérhetővé, 2011-től pedig általánosan elterjedhetnek. A T-Mobile szervezésében megrendezésre kerülő budapesti találkozón szó esik majd a 3G/UMTS és azon túlmutató rendszerek számára a spektrumszükségletek biztosításával kapcsolatos mobiliparági érdekérvényesítési tevékenységről is. A mobiliparág és ezen belül az UMTS Fórum erőfeszítéseinek jelentős szerepe volt a 2007. évi Rádiótávközlési Világértekezlet azon kedvező döntésében, miszerint a digitális televíziós műsorszórásra történő átállásból származó „digitális hozadék” részeként mobilszolgáltatások céljára az UHF frekvenciasávon belül felosztásra került egy 72 MHz sávrész 2015-től.

Az UMTS Fórum nyílt nemzetközi szervezet, amelynek fő célja, hogy világszerte elősegítse a 3G/UMTS rendszerek és szolgáltatások elterjedését. Az UMTS Fórumban a mobiltávközlés valamennyi résztvevője képviselteti magát (gyártók, operátorok, alkalmazásfejlesztők), ily módon össziparági konszenzusos ajánlásokat fogalmazhat meg kormányzati és pénzügyi szervezetek számára. Ezen túlmenően piaci szempontokat jelenít meg a szabványosító szervezetek (ETSI, 3GPP) számára és jövőbeni spektrumigényeket fogalmaz meg a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) és a Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezlete (CEPT) felé a jelenlegi, illetve a 3G-n túlmutató rendszerek számára. Az UMTS Fórum fő célja, hogy közös mobiliparági jövőképet alakítson ki a 3G/ UMTS-ről és továbbfejlesztéséről, és biztosítsa azok világméretű sikerét.
Címkék