Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2023. június 10. Az év 161. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739078. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nem tréfa: április 1-jétől drágul a földgáz

Nem tréfa: április 1-jétől drágul a földgáz
Infovilág
A GKM tavaly 2008. július 1-jei piacnyitási dátummal nyújtotta be az Országgyűlésnek a földgázellátásról szóló új törvény tervezetét. A Magyar Energia Hivatal (MEH) pedig ezzel az időzítéssel terjesztette a földgázárak idei második negyedévi módosítására vonatkozó javaslatát a döntésre jogosult gazdasági és közlekedési miniszter elé.

A gazdaság versenyképességét javító és a hosszú távú ellátásbiztonságot szavatoló törvénytervezet tárgyalása azonban csak a tavaszi ülésszakban vette kezdetét. A javaslat parlamenti vitájában a teljes gázpiaci liberalizáció lehetséges időpontja 2009. január 1-jére tolódott. Ennek megfelelően hosszabb idő áll rendelkezésre a közüzemi nagykereskedővel szemben fennálló tartozás kiegyenlítésére. Ez lehetővé teszi, hogy a MEH korábbi javaslatában szereplőnél kisebb mértékben emelkedjék a kihirdetett földgázár 2008. április 1-jétől: a lakossági fogyasztók esetében átlagosan 5,8, a nem lakosságiaknál átlagosan 5,2 százalékkal.

Az április 1-jei emelés az átlagos, az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak – 1650 m3 éves fogyasztással számolva – havonta mintegy 800 forintos többletkiadást okoz.
Címkék