Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2023. szeptember 30. Az év 273. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739190. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szakmunkásnak áll a világ

Szakmunkásnak áll a világ
Infovilág

Szakmunkás, 1960.Bár mintegy nyolcvan olyan szakképzés van, melybe anélkül is be lehet kapcsolódni, hogy valaki elvégezte volna a nyolc osztályt, mégis a MindenTanulás szakértői azt javasolják, hogy a fizikai munkát végzők is fejezzék be az általános iskolát. Manapság ráadásul a „Lépj Egyet Előre!” programnak köszönhetően minderre ingyen nyílik lehetőség, sőt a tanulás időtartama alatt minimálbérnek megfelelő összeggel segítik a könnyebb megélhetését.

Dr. Soós Adrianna, a Foglalkoztatás és Szociális Hivatal (ÁSZF) főigazgató-helyettese szerint azért érdemes legalább nyolc-tíz osztályt befejezni, mert így sokkal többféle képzésre jelentkezhetnek a kétkezi mesterséget végzők is. Kiegészítésül még hozzátette, hogy bár kiemelkedően magas igény van például forgácsolókra, kőművesekre vagy szociális gondozókra, a korszerű, naprakész ismereteket az akár több évtizedes szakmai tapasztalat sem pótolhatja. Példaként említi a CNC-forgácsoló képzést, hisz ma a munka nagy része abból áll, hogy a fém-szakember megfelelően ismerje a forgácsoló számítógépes software-t. Lehet tehát valaki a legügyesebb kézi forgácsoló, ha nem képes alkalmazkodni a megváltozott technikai feltételekhez, akkor csalódásra számíthat a munkaerő-piacon. Ehhez nyújtanak segítséget a szakképesítést adó tanfolyamok, melyek tanmenetéről rendszeresen egyeztetnek a régió cégeivel, így a végzés után a tanulók is sokkal könnyebben le tudnak helyezkedni.

Tekintve, hogy az építő-, fém- és faiparnak, valamint a szociális szektornak nem csak Magyarországon, de szinte Európa minden országának folyamatosan szüksége van képzett munkásokra, dr. Zachár László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet főigazgató-helyettese azt is kiemelte, hogy legalább egy idegen nyelvet is érdemes megtanulni társalgási szinten. Fedor Imre, az Észak-magyarországi Regionális Képző Központ képzési igazgatója kijelentette, hogy már attól sem kell tartani, hogy a Magyarországon szerzett bizonyítványt nem ismerik el külföldön, hisz ha a sikeres tanfolyamot záró tanuló kéri, nemzetközi bizonyítványt is ki tudnak állítani számára.

Amint azt a fent említettek bizonyítják, számtalan lehetőség áll azoknak is a rendelkezésére, akiknek nincs lehetősége felsőbb iskolai végzettséget szerezni. A lényeg, hogy az általános iskola meglegyen, mert így sok szempontból kinyílik a világ a kétkezi munkások előtt. Ahhoz, hogy javítsanak saját sorsukon, minden lehetőség adott, csak egy nagy adag elhatározás és tanulás szükségeltetik hozzá!

A MindenTanulás című ismeretterjesztő sorozat az élethosszig tartó tanulással, felnőttképzéssel, szakképzéssel kapcsolatos területek érdekességeit, lehetőségeit mutatja be minden kedden és csütörtökön a Duna Televízió I-es és II-es csatornáin. Aki lemaradt az előadásról, interneten újra nézheti a www.mindentanulas.hu weboldalon, ahol az előadások és a kerekasztal-beszélgetések mellett színes fotók, riportfilmek között is lehet böngészni.

Címkék