Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2023. június 10. Az év 161. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739078. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A műszaki értelmiség napja – melyik a legrövidebb út?

A műszaki értelmiség napja – melyik a legrövidebb út?
Infovilág

Benkó Sándor:## „Jó lenne felhőtlen## örömmel ünnepelni...”Benkó Sándor hajdanán villamosmérnökként szerzett doktori címet. Diákként maga és társai örömére játszott a szaxofonon. Harmonikusabb világról álmodott, ahol sokrétű, teljes kultúrát teremtenek maguknak az emberek. Később viszont mind több területen észlelte a műszaki és természettudományos gondolkodás visszaszorulását, sorvadását, az erős utánpótlás hiányát.

Két éve elhatározta: felrázza a mérnöktársadalmat. Többen melléálltak, s a természettudomány legújabb eredményeiről, kihívásairól szóló előadásokkal, az innováció folyamataival kapcsolatos vitákkal, fergeteges koncerttel tették emlékezetessé a műszakiak rendezvény-sorozatát.

Szabó Gábor (innovációs## szövetség): „Ugyan hányan## készülnek most## matematika- és## fizikatanárnak?”Május közepén harmadszor rendezik meg a magyar műszaki értelmiség napjait. A Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Innovációs Szövetség, a Rektori Konferencia, a Magyar Természettudományi Egyesületek Szövetsége, a Magyar Mérnökakadémia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Benkó Dixieland Band és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) adta nevét, tudását és munkáját az eseményekhez. Ezúttal az MMK vállalta a „karmester” szerepét. A részletes programot itt ismerhetjük meg.

Az első, szakmai napon hazánk energiapolitikája lesz a fő téma. A plenáris, illetve szekcióüléseken szó lesz a villamosenergia-, a kőolaj- és gázellátás rendszereiről és forrásairól, az atom- és a vízi energia, a biomassza, a bioetanol, a biodízel, a hidrogén, a nap- és szélenergia, a hulladék, a földhő felhasználásának lehetőségeiről, az épületek fűtésekor és a világításban megtakarítható energiáról. Az Akadémián zajló eszmecserék részvevői megemlékeznek a másfél évszázada született Bánki Donátról, az ebédszünetben pedig a Bankó Dixieland Band zenéje oldja a hangulatot.

Kováts Gábor (mérnöki## kamara): „A természeti## törvényeket szerencsére## nem lehet## négy évenként átírni.”A második napon az Országháza felsőházi termében mondja el gondolatait az Országgyűlés alelnöke, a köztársasági elnök, majd az MTA, a Rektori Konferencia, az Innovációs Szövetség,  a MTESz, a Mérnökakadémia, az MMK elnöke, az MTA Szociológiai Intézet igazgatója, Benkó Sándor és az egyetemi ifjúság képviselője. A köszöntők, előadások után Bánki Donát Jubileumi Emlékdíjakat adnak át a BME és a BMF rektorai, majd megtekinthetik a résztvevők az Országházban létrehozott Bánki Donát kiállítást.

Címkék