Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2021. december 5. Az év 339. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738526. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A nagy cégek már a fellendülésre készülnek

A nagy cégek már a fellendülésre készülnek
Infovilág

Kepecs Gábor, az Aegon biztosító cég regionális vezérigazgatója, Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója és Beck György, a Vodafone magyarországi első embere egyaránt arról beszélt, hogy a gazdasági válság a fájdalmas lépéseken túl lehetőséget teremt az átalakításra, a gazdálkodó-szolgáltató szervezet korszerűsítésére, a dolgozók motiválásra. Bár a fő cél továbbra is a nyereségességének megőrzése – evégett több-kevesebb költségcsökkentésre mindenütt sor került –  a három cég nem csökkentette a képzésre fordított pénzeket. Az oktatást ugyanis már a válság utáni időkre való felkészülés jegyében szervezik meg – többnyire regionális szinten. Az Aegon például a térség negyven legtehetségesebb vezetőjének szervez speciális akadémiát és a csapatépítő tréningek kivételével folyamatosan képzi felső és középvezetőit a Mol és a Vodafone is. Beck György, a mobiltelefon-társaság vezetője elmondta: a Vodafone-nál még a létszám sem csökken; az idén és jövőre is 400–400 fővel növekszik. A gyarapodás részben annak köszönhető, hogy az eddig kiszervezett hívásközpontot beépíti a tevékenységébe, továbbá a Vodafone pénzügyi központja is Magyarországon működik. Emellett a munkahely megtartása kiemelt követelmény –  természetesen a minimális létszám-csökkenés és a minőségi csere mellett.

Mosonyi elmondta, hogy a Mol veszprémi után nemrég a Miskolci Egyetemmel is megállapodott  „Mol-tanszék” megalapításáról.  Az eszmecserén részt vett vezetők egyik legfontosabb tanulságként hangoztatták: az emberi erőforrás védelme és a hatékony kommunikáció kulcsfontosságú tényező válsághelyzetben. Evégett mindhárman nagy figyelmet fordítanak az átlátható működésre. A munkatársak széles körű tájékoztatásán túl igyekeztek bevonni őket a döntési folyamatokba is. Az alkalmazottaktól is új megoldásokat és ötleteket várnak az őket közvetlenül érintő problémákra, sőt, esetenként még a stratégia kimunkálásába is bevonják őket. A munkatársak számára ez a legjobb serkentő erő – állapította meg Beck.

Mindhárom társaság vezetője kiemelte: a mostani válság felerősítette a középvezetés és az igazgatóságok szerepét a napi problémák megoldásában. Az eddiginél gyorsabb válaszcselekvés végett a döntéseket jellemzően alacsonyabb szinten hozzák meg, és a legtöbb döntéshozó tanácsadói szerepet is átvállal.

Kepecs (Aegon) arra hívta fel a figyelmet, hogy a válság után a pénzügyi ágazatban működő vállalatoknak új stratégiával kell előállniuk. Szerinte a fogyasztók bizalomvesztése következtében sokkal nehezebb lesz majd kapcsolatteremtés és az ügyfelek megnyerése. Az Aegon első embere az innovációban  és új termékek bevezetésében látja a megoldást, hiszen ez lehet a „legolcsóbb és a leggyorsabban megtérülő befektetés”.


Az ICG Infora tanácsadócég tapasztalatai szerint az egyik legnehezebb feladat a kulcsemberek megtartása, valamint a munkatársak motiválása. Erre a nagyvállalatok vezetői több megoldást is vázoltak. Egybehangzóan állították ugyan, hogy bónuszokkal és fizetésemeléssel jelenleg semmiképp sem kecsegtethetnek, ám – véleményük szerint – nem is olyan nehéz más motivációt találni. Az említett oktatási és továbbképzési lehetőségek mellett az a legfontosabb, hogy a munkatársak megértsék a helyzetet, azonosulni tudjanak a vállalat nehézségeivel, és ezáltal segítsék a működést. Amíg értik, hogy mi történik, nem várnak többet, így motivációs gondok nincsenek.

A válság végét még nem látják a cégvezetők, ugyanakkor a fellendülés idejére szóló tervezéshez már hozzáláttak. A mostani, előkészítő fázisban az innováció és terjeszkedés kiemelt szerepet kap. Mosonyi új üzleti modellben keresi a megoldást, elsősorban a fenntartható fejlődés keretein belül a megújuló energiaforrások nyújtotta lehetőségeket fontos kiaknázni. Kepecs szerint a kilábalás a jövő év végén kezdődhet, és 2011 már a fellendülés időszaka lehet.

Címkék