Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2023. február 4. Az év 35. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738952. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Influenza-védőoltás: van már gyermekadag is

Influenza-védőoltás: van már gyermekadag is
Infovilág

„A kiskorúak esetében rendkívül fontos a megelőzés, és az influenza elleni védőoltás“ – mondta el dr. Mészner Zsófia, gyermekoltási szaktanácsadó, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója. A leggyakoribb esetekben középfülgyulladás, asztma, illetve alsó- és felső légúti fertőzések léphetnek fel szövődményként.

Járványügyi szempontból a gyermekekre leselkedik a legnagyobb veszély, ők a legnagyobb terjesztők, mivel az influenzajárvány fokozottan érinti az óvodákat és az iskolákat. Egyetlen apró fertőzött szervezet egy egész közösséget képes megfertőzni. A szezonális influenzajárványok idején a közösségbe járó gyerekek harmada betegszik meg, a 18 éven felüliek esetében "csak" 10 százalék az influenzások aránya. Kisgyermekes családokban a betegség kétszer olyan sűrűn fordul elő, mint a már nagyobb gyerekkel együtt élő családok háztartásában, és a családon belüli továbbfertőzési arány eléri a 36 százalékot. Ezért most kiváltképp fontos, hogy mindent megtegyünk gyermekeink egészségéért, és védekezőképességük megőrzéséért.

A szezonáis influenza gyermekvakcinája összetételében és hatóanyagában megegyezik a felnőtteknek szánt oltóanyaggal, csak az adagolást tekintve van különbség. A 9 évesnél fiatalabbak két alkalommal kapnak oltást, ezenkívűül 3 éves kor alatt alkalmanként a felnőtt mennyiség felét kapják meg. Általában az orvosok kifecskendezik a vakcinából a felesleges mennyiséget, viszont ma már létezik csak gyermekek számára kifejlesztett adag, ami pontosan a gyermekeknek adandó mennyiséget tartalmazza.

Címkék