Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 9. Az év 40. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738957. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fujitsu + atomenergia-ügynökség – üzembe helyezték Japán leggyorsabb szuperszámítógépét

Fujitsu + atomenergia-ügynökség – üzembe helyezték Japán leggyorsabb szuperszámítógépét
Infovilág

Az új rendszert az atomenergia-kutatás több területén is használni fogják, egyebek mellett a magfúzió szimulálására. A szuperszámítógép fontos szerepet játszik majd az atomenergia biztonságos használatának támogatásában.

Az új, hibrid rendszer három számítógépes szerverrendszerből áll. Mindegyik más célt szolgál: az első egy fejlett párhuzamos számítási egység, a második a következő generációs szuperszámítógép alkalmazásainak fejlesztését támogató egység, a harmadik pedig egy osztott memóriájú SMP-szerver. A rendszer magját képező párhuzamos számítási egység a Fujitsu legújabb Primergy BX900 pengeszerverének 2134 node-os (4268 CPU és 17 072 processzormag) konfigurációjával adja a nagy teljesítményű párhuzamos számítási környezetet. A node-ok (—> a hálózat részét képező különálló egység, csomópont) a legújabb InfiniBand QDR nagy sebességű csatlakozási technológiával kapcsolódnak egymáshoz.

A következő generációs kódfejlesztő egység egy 300 node-os FX1 szerverfürtből, az osztott memóriájú szerver pedig egy egynode-os SPARC Enterprise M9000 UNIX szerverből áll. A rendszert egy 36 elemből épített Eternus DX80 lemezes tárolótömb teszi teljessé.

A három szerverrendszer mindegyike a Fujitsu nagy teljesítményű számítási köztesszoftverét, a Parallelnavit futtatja, ami közös fejlesztési és végrehajtási környezettel és egységes felügyelettel gondoskodik a kifogástalan működésről.

Címkék