Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2022. augusztus 14. Az év 226. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738778. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Műemléki világnap a fesztiválok évében – kedvezményes szállások

Műemléki világnap a fesztiválok évében – kedvezményes szállások
Infovilág

Ez alkalomból országszerte mintegy 200 műemlék, kiállítóhely, múzeum nyitja meg kapuit a látogatók előtt ingyen, vagy 110 forintos kedvezményes belépődíjjal, a fesztiválok évéhez csatlakozott szolgáltatók pedig kedvezményes szállásajánlatokkal várják a vendégeket. Az idén először a fővárosi műemlék fürdők – a Lukács, a Gellért, a Széchényi és a Rudas – is bekapcsolódnak az akcióba: ezekben a fürdőkben idegenvezetők kalauzolásával indulhatnak esti sétákra az érdekődők.

Több helyütt nemcsak szakvezetéssel, hanem külön programokkal is készülnek. Mások között a Budapesti Történeti Múzeum a Budavári Palotában "Reneszánsz életképek" címmel palotatörténeti vezetést, reneszánsz viselettörténeti bemutatót és (felvehető ruhákkal) történelmi táncházat tart. Az Aquincumi Múzeumban ismeretterjesztő előadás, a Magyar Kultúra Alapítvány székházában, a Budai várban, "21. századi reneszánsz" címmel vetített képes épületvezetés, a Puskás Ferenc Stadion és Szoborparkban archív filmek vetítése, Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban kézműves foglalkozások, lovaglási lehetőség, építészeti előadás, Zsámbékon, a Rakétabázison műemléki séta, botanikai túra várja a látogatókat. Móron, a Bozóky Bormúzeum-Pincészetben régi szőlészeti és borászati eszközök felismerése, kvízjáték, Győrött, a Városi Művészeti Múzeum szervezésében múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint műemléki séták lesznek, Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeum szervezésében szaktárlat-vezetés, vetített képes előadás, makett készítés és "kő"faragás programokba kapcsolódhatnak be az érdeklődők.


Az idén kiemelt figyelmet kapnak az Árpád-kori templomok, a műemlék fürdők és az évszázados borospincék. Az Árpád-kori templomok közül az Aggtelek vidékén, Tornaszentandráson az ikerszentélyes templom (a képeken), Csarodán, a mosolygó szentek freskójával díszített református templom, Márokpapin a kívülről is festett Árpád-kori templom, a Bodrogközben a tündérek által épített karcsai református templom invitálja a kuriózumra vágyókat. Az egyházi építészet kulisszatitkait ismerhetjük meg Fót és Ócsa híres templomában, a zsámbéki Romtemplomnál, Majkon, a Remeteségben, és egyházi szervezésben túrára is indulhatunk a Répcelaki Szent Márton Tanösvényt bejárva.
 
A kastélyok közül a reneszánsz világot idéző Vay-kastély és Múzeum Vaján, a romantika hangulatát tükröző nádasdladányi Nádasdy-kastély, a szabadkőműves legendáiról híres dégi Festetics-kastély, míg a középkori hangulatot árasztó várak közül Sárváron a Nádasdy-vár, Tatán, az Öreg-tó partján álló hajdani vízi vár, Simontornyán a gótikus vár, Ozorán a reneszánsz Pipo-várkastély kínál csemegét a műemlékkedvelőknek. Az ódon borospincék a Budai várban, a Királyi Borház és Pincemúzeumban, valamint Móron, Nyúlon, Palkonyán és Kőszegen várnak minket. A népi építészet remekműveit Hajdúböszörményben, Balassagyarmaton, Balatonakaliban, Noszvajon és Dabason, a törökkor emlékei Pécsett, Érden és Esztergomban nézhetúk meg.

Igazi családi programnak ígérkezik Salgótarjánban egy valódi bányában kialakított múzeum és a Bakony fővárosában, Zircen, a Bakonyi Természettudományi Múzeum bejárása. A római kor emlékei közül az aquincumi, a balácai és a dunaújvárosi múzeumok invitálják a műemléki világnap látogatóit.

Az akciónapon szálláskedvezmények is várják és ösztönzik a vendégeket országjárásra: a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében megvalósuló idei fesztiválok éve kampány keretében számos szálláshely-szolgáltató kínál kedvezményeket egész évben, és a műemléki világnap alkalmából tovább bővült a kedvezményes szállást nyújtók köre. Így az akció időtartama alatt mintegy 200 kedvezményes szállásajánlatból válogathatnak az utazók a falusi szálláshelyektől a magas színvonalú szállodákig.

Érdemes tehát több napra csomagolni és akár az ország legtávolabbi csücskeibe is felfedezőútra indulni, hogy megismerjük közös és változatos hagyományainkat, kultúránkat. A fesztiválok évében színesebbnél színesebb rendezvények várnak mindenkit januártól-decemberig országszerte. A kínálatban mindenki megtalálja az érdeklődésének és pénztárcájának megfelelő lehetőséget, ráadásul részt vehet a Magyar Turizmus Zrt. nyereményjátékában, amelyben többek között értékes belföldi utazásokat nyerhet – természetesen fesztivállátogatással egybekötve.

A műemléki világnaphoz kapcsolódó részletes műemléklista és a programok ezen a honlapon, a szálláskedvezmények pedig itt tekinthetők meg.

Címkék