Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2023. szeptember 27. Az év 270. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739187. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Nemzet Színészei – fotókiállítás a mozielőtérben

Infovilág

A Magyar Köztársaság 2000-ben alapította „A Nemzet Színésze” elismerés intézményét, ami egy adott időszakban, meghatározott kiválasztási rend alapján 12 színészóriás előtt tiszteleg erkölcsileg és anyagilag. Tíz éve, még az alapításkor Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Lukács Margit, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Zenthe Ferenc is tagja volt a fényes névsornak. Sajnálatos eltávozásukat követően a még élő tagok egy-egy kollégájukat szavazhatták be a „halhatatlanok” közé, így a mai aktív névsor: Avar István, Berek Kati, Bodrogi Gyula, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Király Levente, Komlós Juci, Máthé Erzsi, Psota Irén, Szabó Gyula, Tordy Géza, Töröcsik Mari.

Ők még olyan színészek, akik színházban, televízióban, filmeken, rádiós és szinkronszerepekben egyaránt kiemelkedően rangos életművet alkothattak, és az igényes közönség örömére, nem kényszerültek termékeket reklámozni, televíziós műsorokat vezetni, személyükhöz, hivatásukhoz méltatlan felkéréseket elvállalni. Társulatok meghatározó tagjaként, vagy függetlenségre kényszerülve is a közönség kedvencei voltak és maradtak, mert a jó drámák (komédiák, tragédiák), versek és kabarék felfénylettek, és felfénylenek, ha ők alakítanak bennük egy-egy szerepet. Vajon megadatik-e majd a mai színészutódoknak, hogy így, ilyen kollektív szeretettel emlékezhessünk rájuk egykoron?

Vajon a mai srácok, akiknek fontosabbá kezd válni a „jó film” fogalmához a 3D technika, a pirotechnikusi, trükk- és maszkmesteri tevékenység, mint az élő színész alakítása, szakmai tudása, vajon ők hogyan néznek majd ezekre a szép arcokra? Vajon a multiplexekbe filmért járó felnőtteknek hány saját emlék ugrik majd be, akár csak a Szomszédok, vagy egy-egy kabaréjelenet szintjén valamelyikük neve hallatán? Vajon hányan vagyunk, akik, ha megnézzük a fotóművész nevét, az is felvillantja a napi- és szaklapok emlékét, amiknek munkatársai voltak, mikor ezeket a portrékat megalkották?

Már csak ezért is köszönet illeti a WestEnd City Center igazgatóságát, hogy éppen ide hozták/engedték ezt a kiállítást, ahol talán már kicsit „porosnak” titulálják sokan, ha nem az aktuális sztárok és celebek arcmásaiba, hanem „ismeretlenekbe” ütköznek moziba menet. De akiknek a kíváncsisága, netán a tudatalatti emlékeik bevillanása mégis legyőzi a popcorn utáni éhséget, és megállnak majd a tablók előtt egy-egy szemkontaktusra.

A Nemzet Színészei (és kicsit talán fotósaik) előtt való tisztelgés jegyében megnyíló kiállítás egy hónapig látható majd a WestEnd City mozik előterében. Akik a május 6-i ünnepélyes megnyitóra is elmennek, Kárpáti Tamás újságíró HungarIkon gyűjteményéből való híres színészek relikviáiból összeállított kiállítást is láthatnak – de csak aznap! Érdemes tehát részt venni a megnyitón, megnézni a fotókiállítást még akkor is, ha nincs aznapra jegyünk valamelyik terem – szerencsés esetben még élő magyar színészeket is felvonultató – filmelőadására.

Címkék