Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2021. május 18. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738325. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Első kézből – ingyenes tájékoztató a megtakarításokról

Első kézből – ingyenes tájékoztató a megtakarításokról
Infovilág

Az elsősorban fiataloknak szóló ingyenes kiadvány az Est lapok (pl.: Pesti est) különszámaként Budapesten és a nagy városokban a megszokott terjesztési helyszíneken érhető el. A kiadvány közérthető formában tájékoztat a leggyakrabban igénybe vett megtakarítási és befektetési típusokról (pl. állampapírok, befektetési alapok), valamint áttekintést ad arról, hogy milyen szempontok alapján érdemes választani ezek közül. A kiadvány elérhető a három intézmény honlapján (www.gvh.hu/www.versenykultura.hu, www.mnb.hu, www.pszaf.hu) is.


A tájékoztató tényszerű információkkal segíti az olvasókat abban, hogy el tudjanak igazodni a megtakarítási lehetőségek között és támogatja őket abban is, hogy döntéseiket az eddiginél tudatosabban, megalapozottabban hozzák meg. A pénzügyi-gazdasági válság egyik általános tanulsága, hogy a nehéz helyzetek jobban áthidalhatók és kezelhetők, ha az egyénnek vannak tartalékai. A válság ezért ráirányította a figyelmet arra, hogy érdemes, sőt szükséges pénzzel megfontoltan bánni, tudatosan gazdálkodni, illetve tartalékokat képezni.


A kiadvány részletesen foglalkozik az újdonságának számító Tartós Befektetési Számlával (TBSZ), melyet a hosszú távú megtakarítások ösztönzésére hívtak életre, és amelynek legfőbb előnyét a hozzá kapcsolódó kamatadó-kedvezmény jelenti. Az év vége közeledtével a TBSZ mellett érdemes mérlegelni olyan más hosszabb lejáratú megtakarítási lehetőségeket is, melyekhez december végéig történő befizetés esetén szintén adókedvezmény kapcsolódik (önkéntes nyugdíjpénztár, lakás-takarékpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla).


A GVH, az MNB és a PSZÁF 2009-ben kötött együttműködési megállapodást a lakosság pénzügyi kultúrája fejlesztésének, a pénzügyi ismeretek terjesztésének a segítésére, melynek része a közös média-megjelenések támogatása is. Ennek részeként jelent meg már a pénzügyi szolgáltatásokat  bemutató tájékoztató füzet „Pénziránytű” címmel, valamint májusban a lakossági hiteltermékeket bemutató tematikus kiadvány is.

Címkék