Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 9. Az év 40. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738957. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Űrdoktor ajánlja tapasztalatait

Űrdoktor ajánlja tapasztalatait
Infovilág

Az űrhajósok szervezete a világűrben hat hónap alatt annyit öregszik, mint a Földön egy középkorú ember tíz év alatt. Dr. Ongaro az ESA orvosaként olyan kutatásokban vett részt, amelyek az asztronauták szervezetében – az igénybevétel miatt bekövetkező – extrém öregedés gyors és hatékony helyreállítására kerestek megoldásokat. Az űrközpontban az alapvető fontosságú élettani folyamatok feltérképezésének komplex módszereit kutatták, a kutatások eredményeit pedig a felkészítés és a rehabilitáció közben alkalmazták.

Az európai űrhajósok felkészítő és rehabilitációs programját fejlesztő dr. Ongaro a magyar egészségközponttal együttműködve olyan orvosi eljárást alkalmaz Budapesten, amely a betegségek és a tünetek közös gyökerét kutatja. A gyógyítás lényege, hogy nem korlátozódik egyes szervek, illetve betegségek kezelésére, hanem az emberi szervezetet teljes egészként vizsgálja és kezeli.

A Quintess és dr. Ongaro célja, hogy új tudományos módszereken (genetika, molekuláris biológia és bioinformatika) alapuló, rendszerszemléletű megközelítési módot vigyen a gyógyításba. A legfontosabb a test alapvető működési folyamataiban fellépő egyensúlyzavarok megértése és helyreállítása. Felderítésüket követően a betegek egyedi, személyre szabott kezelést kapnak, mivel azonos betegségek hátterében is különféle élettani folyamatok zavarai állhatnak.

Ongaro doktor: „Olyan forradalmi szemléletváltás kezdetének vagyunk tanúi az orvoslásban, amelynek módszertana a személyre szabott, rendszerszemléletű medicina lesz. Célom az, hogy a krónikus betegségekben szenvedő páciensek számára elérhetővé tegyük a jobb egészségi állapotot, akik pedig egészségesek, azoknak stratégiákat kínáljunk állapotuk megőrzéséhez. Gyógyító tevékenységemmel e szemléletváltás gyakorlati bevezetésén fáradozom”.

Dr. Filippo Ongaro a tanulmányait a Ferrarai Egyetem orvosi karán végezte. Meghívott előadóként dolgozott a Kölni Sportegyetemen, majd az Európai Űrügynökség orvosa lett. Az ott eltöltött évek alatt többször vendégeskedett a houstoni Johnson Űrközpontban a NASA-nál, és a  szovjet-orosz Csillagvárosban, a Gagarin Űrhajósképző Központban is, ahol számos európai és nemzetközi tudóssal dolgozott együtt. Dr. Ongaro jelenleg is az Európai Űrügynökség konzultánsa.

 

Szakmai konferenciák meghívott előadójaként az űrgyógyítás, az öregedésgátlás, a nutrigenomika (genetikai alapú táplálkozástudomány) és az endokrinológia (belső elválasztású mirigyek működésének élettanával foglalkozó tudomány) témákban kérték föl tapasztalatainak átadására.

Ongaro doktor az olaszországi ISMERIAN Intézet (Treviso) orvos-igazgatója, és tagja az Amerikai Klinikai Endokrinológiai Szövetségnek (AACE), a Nőgyógyászati Endokrinológia Nemzetközi Társaságnak (ISGE), valamint a Quintess Egészségközpont Tudományos Testületének. 

Címkék