Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2022. december 6. Az év 340. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738892. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kerek ez a router...D-Link DIR-826L

Kerek ez a router...D-Link DIR-826L
Infovilág

Sokféle routerrel volt szerencsém találkozni, de ilyen egyedi formájúval még nem. Henger alakú, azaz majdnem pontosan henger, ami az egyik oldalán kissé kicsúcsosodik teljes magasságában a kezelőfelület számára, hogy az USB-port, a WPS- és be-/kikapcsológomb, a négy LAN- meg az internet-dugalj elérhető, a hálózati adapter csatlakoztatható legyen. Antennának nyoma sincs... Kétségkívül formabontó vezeték nélküli útvonalválasztót hozott
forgalomba a D-Link. A DIR-826L jelű, kétsávos (2,4 és 5 GHz frekvencián egyaránt működő) WLAN-router – ismertetője szerint – jó esetben 600 Mbit/mp sebességgel továbbítja az adatokat a 802.11 n-szabvány szerint, "lefelé" pedig egyaránt kompatibílis az IEEE 802.11a, b és g-szabvánnyal.

A router USB 2.0-csatlakozója egyaránt szolgálhat hagyományos USB-"kulcs", illetve merevlemez csatlakoztatására. A tárolóeszközökhöz nem csupán a megszokott vezeték nélküli (WLAN) módon lehet hozzáférni, hanem mobiltelefon-alkalmazással (App) is. Az egységen négy, gigabites Ethernet-port van, ami a vezetékes hozzáférést (LAN) szolgálja.

Még egyszer a formáról: a D-Link DIR-826L routere nem csupán kicsi (93×111×145 mm), mint afféle konzervdoboz, hanem könnyű is, alig tíz deka. A zongoralakk hatást keltő fekete készülékház annyiban kényes, hogy meglátszanak rajta az ujjlenyomatok, viszont puha ruhával könnyen letörölhetők. Négy gumilábán biztosan áll; a talpán helyezték el a remény szerint ritkán használandó "reset"-gombot. Ugyanott található az a két, keskenyedő vájat is, amely
(feltételezhetően) a falra, íróasztal oldalára erősítést szolgálja, de ebben nem vagyok biztos, ugyanis ha az lenne a rendeltetése, akkor éppen fordítva kellett volna a lyukakat kialakítani, hogy a készülék használója kényelmesen hozzáférjen a kezelőfelülethez.

A router előoldalán helyezték el azt a két LED-et, ami mutatja, hogy be van-e kapcsolva a készülék és működik-e WLAN.

Miként már megszokhatták a D-Link-termékek használói, ez a router sem kíván különösebb szakmai tudást ahhoz, hogy üzembe helyezhesse új gazdája. Aki figyelmesen követi a telepítési leírást, az rövid idő alatt célba ér. Előbb azzal az Ethernet-kábellel, amely mindeddig a modem és a számítógép összekapcsolását szolgálta, most a modemet és a routert kell összekötni, ezután a termék dobozában található (ugyancsak Ethernet-) kábellel kell csatlakoztatni a számítógépet az útvonalválasztó tetszés szerinti (általában az 1. számú) LAN-portjához. Ezt követően célszerű a routert a szintén a csomagolásban található adapterrel feszültség alá helyezni.

Akár egy kávéfőző: a router teteje.A pc internetre csatlakoztatása természetesen vezeték nélkül is megoldható. A WLAN-kapcsolat megteremtéséhez szükség van a számítógép böngészőjére, ahová be kell írni vagy a router IP- címét, vagy ezt: http://dlinkrouter. Ehhez viszont a D-Link központi szerverére (MyDlink) kell regisztrálni, mert csak így használható az útvonalválasztó valamennyi funkciója. A D-Link DIR-826L tesztje közben a telepítés gördülékenyen megtörtént. A vezeték nélküli hálózatok védelmét szolgáló WPS (WiFi-Potected-Setup) segítségével gyorsan csatlakoztathatók WLAN-technológiájú készülékek a routerhez.

Miként bevezetőnkben írtuk, a D-Link "hengere" valamennyi, napjainkban használatos WLAN-szabványt támogatja, ekként a 2,4 és az 5 GHz-es frekvencián – kipróbáltuk – egyaránt működik. A WLAN kézzel is beállítható a jól áttekinthető, böngészőn alapuló felületen. A "setup, kibővített, extrák, állapot" menüpontok alatt további lehetőségek találhatók, ekként állítható a tűzfal, létrehozható a hálózaton vendég-csatlakozás... A lényeg, hogy a router alkotói gondoltak a profi használókra is, akik kedvük szerint testre szabhatják a készülék beállításait.

Az iPhone-ok és Android-okostelefonok számára kifejlesztett SharePort Mobile App segítségével fájlok, képek, videók tölthetők föl a routerhez csatlakozó tárolókra, illetve tekinthetők/hallgathatók meg a tárolt fájlok. Ekként a DIR-826L médiaszerverként is működik az otthoni, kisirodai hálózatban. Az útválasztó gazdája a mydlink-felület révén belenézhet (ha be van kapcsolva!) az otthoni hálózatra csatlakozó számítógépébe és a többi, integrált készülék
belvilágába, menedzselheti, zárolhatja az eszközöket.

Mindezek ismeretében nyugodt lelkiismerettel leírható, hogy a D-Link "kávéfőzője", a DIR-826L router sokoldalú otthoni vagy kisirodai segédeszköz. Mindazonáltal sokkal hasznosabb lenne, ha nem csupán routerként, hanem egyúttal modemként is szolgálna ("egy testben két lélek"); aligha kellett volna ehhez megerőltetniük a fantáziájukat a fejlesztőknek. A most bemutatott router egyébként már itthon is kapható 25–30 ezer forint közötti áron.

Címkék