Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2023. október 4. Az év 277. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739194. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Miközben sorra épülnek a stadionok: matuzsálemi eszközök sem ritkák a magyar gyermek-egészségügyi intézményekben

Miközben sorra épülnek a stadionok: matuzsálemi eszközök sem ritkák a magyar gyermek-egészségügyi intézményekben
Infovilág

Az egészségügyi szolgáltatások körét, mennyiségét ma már a hagyományos felkészültség, szakmai hozzáértés mellett meghatározza a műszerezettség, a korszerű diagnosztikai és terápiás lehetőségek elérhetősége. Az elavult műszerek használatának következményei – a javítási, üzemeltetési költségek növekedése mellett – az esetek egy részében az ellátás minőségében, eredményességében is megmutatkoznak. 

A K&H Gyógyvarázs-program az idén tízedik éve támogatja a gyermek-egészségügyi intézményeket a gyermekek egészségmegőrzését, betegség-megelőzését és rehabilitációját segítő csecsemő- és gyermekgyógyászati eszközök, segédeszközök, berendezések, felszerelések beszerzésével. A múlt kilenc év alatt összesen 451,5 millió forinttal járult hozzá a gyermekek gyógyításával, kezelésével foglalkozó 245 kórház és mentőállomás eszközparkjának fejlesztéséhez.

A K&H Gyógyvarázs kérdőíves felmérésében 37 gyermek-egészségügyi intézmény – közte 25 kórház – vett részt. A válaszok szerint az egyes kórházi osztályok és egyéb intézmények évente átlagosan 483 ezer forintot tudnak eszközbeszerzésre fordítani, de a válaszadók csaknem harmadának egyáltalán nem áll rendelkezésére saját forrás az elavult eszközök helyett újak beszerzésére. Még elképesztőbb tény: az intézmények hatodának még 100 ezer forintja sincs ilyesmire.

„Azzal a céllal indítottuk útjára 2004-ben a K&H Gyógyvarázs programot, hogy a támogatás révén vásárolt eszközökkel, berendezésekkel hozzásegítsük az orvosokat és az ápolókat, hogy pontos diagnosztika segítségével tudják meghozni okos döntéseiket” – mondja Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója, a K&H Gyógyvarázs zsűritagja. „A múlt évek során, a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is fenn tudtuk tartani programunkat, és dolgozóinkat, ügyfeleinket és partnereinket is bevonva évente több tízmillió forinttal tudunk hozzájárulni a magyar gyermekegészségügy működéséhez, hatékonyságának javításához.”

A felmérésben részt vevő gyermek-egészségügyi intézmények átlagos eszközállománya 13 éves. A válaszadók által megadott legidősebb eszközök átlagéletkora 24 év, nem ritka a harmincévesnél is öregebb eszköz az intézményekben.

A gyermek-egészségügyi intézmények eszközállományuk fejlesztésére, modernizálására leggyakrabban pályázati lehetőségeken keresztül igyekeznek forrást találni (62%), sokan alapítványok segítségére szorulnak, illetve adományokat gyűjtenek a szükséges eszközökre. Állami forrásból a válaszadók mindössze hatoda tud beszerezni új eszközöket. Az intézmények 43%-a kap – rendszeres vagy eseti jelleggel – támogatást a vállalati szektortól.

„A technológia folyamatosan változik, a gyógyításban használt eszközök pedig nemcsak kopnak, de el is avulnak idővel. Nehéz elképzelni, de bizonyos kórházakban ugyanazokkal az eszközökkel kezelik ma a gyerekeket, amelyekkel 30 évvel ezelőtt a szüleiket gyógyították” – mondja Horváth Magyary Nóra. „Bízunk benne, hogy a K&H gyógyvarázs program révén más vállalatokat is ösztönözhetünk a hazai gyermek-egészségügy felkarolására, és ezzel közösen járulhatunk hozzá a jövő társadalmának teljesebb életéhez.”

A gyermek-egészségügyi intézmények szívesen fogadnának további támogatásokat is, amit a gyógyításban, kezelésben közvetlenül szerepet játszó eszközök finanszírozásán túl elsősorban képzésekre, berendezési tárgyakra, bútorokra, valamint informatikai parkjuk bővítésére fordítanának.

 

A K&H Csoport, társadalmi felelősségvállalásának részeként, immár egy évtizede kiemelt figyelemmel kezeli a gyermekegészségügyet, így kíván hozzájárulni ahhoz, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai egyaránt teljes életet élhessenek. A K&H Gyógyvarázs mára számos kezdeményezést összefogó komplex programmá vált, amely az elmúlt 9 évben 119 kórház és 126 mentőszolgálat munkáját támogatta műszerekkel és berendezésekkel, több mint 451 millió forint értékben. 

Címkék