Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2022. október 3. Az év 276. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738828. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Lidl éhező gyerekeket támogat – a kormány stadionokra szórja a milliárdokat

A Lidl éhező gyerekeket támogat – a kormány stadionokra szórja a milliárdokat
Infovilág

A Lidl Magyarország újra adománygyűjtő akcióba kezdett, ezúttal a megjelölt, Pilos márkanevű magyar tejtermékek árából termékenként három forintot juttat el a Gyermekétkeztetési Alapítványnak. Az alapítvány a „Lidl mindenki ebédel” programjának részeként igyekszik gondoskodni a rászoruló gyermekek étkezéséről.

A Lidl esetében nem ez az első alkalom, hogy a vásárlók bevonásával segíti az alapítványt; a múlt években több alkalommal szervezett adománygyűjtő akciót, akkor a vásárlók által összegyűjtött összeget duplázta meg. Most a magyar beszállítók tejtermékeinek fogyasztására buzdítja vásárlóit, hiszen így a magyar termékek vásárlásával segíthetnek az éhező gyerekeken.

Az adománygyűjtő akció országszerte 158 Lidl-áruházban folyik, a mától nyolc héten keresztül. 

A Demokratikus Koalíció (DK) élelmiszert oszt a szegénység világnapján Budapesten, a Nyugati térnél 2013. október 17-én. (MTI Fotó: Földi Imre)

 

 

Szegénység elleni világnap: a kormány nem segíti a szegényeket– gyermekek százezrei éheznek 

(MTI, 17:07) A kormányzati intézkedések nem segítik a szegényeket, a Fidesz-kormány felrúgta a társadalmi szolidaritás szerződését, ezért azt újra kell kötni – erről Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke beszélt csütörtökön Budapesten.

A szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából a budapesti, Blaha Lujza téri aluljáróban tartott sajtótájékoztatón Kónya Péter, aki az Együtt-PM szövetség társelnöke is, azt mondta: „Olyan országban élünk, ahol a kormány a különböző intézkedéseivel nem a szegények felzárkózását, hanem a középrétegek lesüllyedését segíti elő”.
A szabálysértési törvény módosításával kapcsolatban kijelentette, hogy az a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő embereket, a hajléktalanokat sújtja, ugyanis kitiltják őket a közterületekről, az aluljárókból. Nyilvánvalóan nem az a megoldás, hogy ezek az embereket az utcán éljenek, de nem büntetni kell őket, hanem segíteni rajtuk – mondta Kónya Péter. Beszélt arról, hogy ma Magyarországon körülbelül négymillió ember él a létminimum szintjén és naponta 300–400 ezer gyermek éhezik.

Kónya Péter közölte, a világnap alkalmából a Blaha Lujza téri aluljáróba szervezett akciójuk keretében aktivistáik adományokat gyűjtenek szegényeknek, valamint reggelig „elfoglalják az aluljárót, és életvitelszerűen fognak lakni ott az aktivisták".

Elmondta: bár az ilyen akciókkal nem tudnak segíteni a szegénységben élők körülményein, de fel tudják hívni a társadalom és a döntéshozók figyelmét arra: „újra kell kötni Magyarországon a társadalmi szolidaritás szerződését”.
Kónya Péter közölte, hasonló akciókat szerveztek Egerben, Körmenden és Veszprémben.
Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke arról beszélt, hogy a múlt három évben a Fidesz-kormány Magyarországot katasztrofális állapotba sodorta: az országnak több mint fele szegénységben él, gyermekek százezrei éhesek, és tízezrek élnek az utcán.


Szerinte a kormány hazudik, amikor arról beszél, hogy segít a családoknak, a szegényeknek. Hivatalos statisztikák szerint a három- és több gyerekesek körében a szegénységi ráta a múlt három évben a duplájára, azaz negyven százalékra nőtt – mondta Szabó TímeaKijelentette: az Együtt-PM célja, hogy hosszú távon csökkentse a szegénységet és megállítsa a középosztály lecsúszását. Erre nem lehet várni több mint egy évig, a kormányváltásig, ezért azonnali intézkedéseket szeretnének elérni a kormánynál – mondta a független országgyűlési képviselő.


Közölte, a most tárgyalt költségvetési törvényhez olyan módosító indítványokat adnak be, amelyek megszüntetnék azt a tervet, hogy jövőre 84 milliárdot fordítsanak stadionépítésekre, a közmédiára szánt 70 milliárdot pedig 30 milliárd forintra csökkentenék. Az ezekből felszabaduló forrásokat a szegénység felszámolására, a gyermekéhezés megszüntetésére fordítanák – jelentette ki Szabó Tímea.

Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője azt hangsúlyozta: a szegénység világnapján a szolidaritásra kell emlékeztetni, „a szegénység kezelése minden időben közügy”.

MSZP: a kormány a szegények ellen küzd

(MTI, 09:01) Az MSZP szerint a rendszerváltás óta először van olyan kormánya Magyarországnak, amely nem a szegénység, hanem a szegények ellen küzd.

Mesterházy Attila, a szocialisták elnök-frakcióvezetője fogalmazott így az MTI-hez a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából, csütörtökön eljuttatott közleményében.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: az Orbán-kormány három és fél év alatt kilencszeresre növelte a szakadékot a szegények és a gazdagok jövedelmi szintje között. „Maguknak minél többet szerezni, a többiektől minél többet elvenni” – Mesterházy Attila szerint ez a kabinet világos politikája. A pártvezető szerint emiatt nem jut fél millió gyereknek minden nap elegendő és megfelelő minőségű élelem, emiatt van fél millió ember munka, másik fél millió pedig mindenféle ellátás és jövedelem nélkül.

Az MSZP kormányra kerülve véget vet ennek – folytatta, hozzátéve: igazságot szolgáltatnak minden „kisembernek”, mindazoknak, akik „naponta a hátukon viszik ezt az országot, de akiktől az Orbán-kormány elvette a normális élet lehetőségét”.

Mesterházy Attila azt ígérte, minden gyermeket segítenek, hogy többre vihesse, mint a szülei. Emellett új munkahelyeket teremtenek, hogy minden családban legyen legalább egy kereső. „Történelmi küldetésünk és feladatunk, hogy megállítsuk az elszegényedést” – zárta közleményét az MSZP vezetője.

 

Címkék