Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 9. Az év 40. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738957. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Atomenergia-kerekasztal: felfüggesztett részvétel

Atomenergia-kerekasztal: felfüggesztett részvétel
Infovilág

A kormányzatnak és az érintett cégeknek nyilvánosságra kell hozniuk a paksi döntést megalapozó számításokat és elemzéseket. Paks 2 gazdaságosságáról nem lehet érdemi szakmai vitát folytatni a szükséges beruházások háttér-számításainak és költségeinek ismerete és a nemzetgazdasági, társadalmi, környezetvédelmi, energiapolitikai és egyéb hatások ismerete nélkül. Amint ezek az adatok rendelkezésre állnak, a civilek folytatják a szakmai munkát.

A szervezetek szerint a kerekasztal működésének minimális alapfeltétele, hogy a kormányzat és a cégek megtartsák az információk szabadságára és a döntéshozatalban való részvételre vonatkozó hatályos törvényeket. Ahogy az is minimális kívánság, hogy a kerekasztal által már elfogadott protokollokat tartsák meg. A szervezetek sérelmezik, hogy a kerekasztalban részt vevő hatóságok, a kormányzat és cégek nem tekintik a kerekasztalt érdemi informálásra megfelelő fórumnak. A civilek különösen felháborítónak tartják, hogy miközben a lényegi információkat visszatartják, a kerekasztalt úgy kívánják feltüntetni, mintha azon valódi érdekegyeztetés, tájékoztatás folynék.

A kerekasztal ülésén dr. Szabó Marcel, az alapvető jogok országgyűlési biztosának a jövő nemzedékekért felelős helyettese elmarasztalta a kormány és a cégek képviselőit az információk visszatartásáért, a munka hátráltatásáért.

Az Aarhusi Kerekasztal az Európai Bizottság kezdeményezésére 2009 óta működő egyeztetési fórum. Az Aarhusi Egyezmény a környezeti információkhoz való hozzáférésről, a döntéshozatalban való részvételről, illetve a jogorvoslathoz való jogról szóló nemzetközi egyezmény. A kerekasztal ennek magyarországi érvényesülését vizsgálja az atomenergia területén. A kerekasztal azért jött létre, hogy az atomenergiát érintő döntéshozatalban meghatározó szerepet játszó felek (ipar, hatóság, kormányhivatalok, országgyűlési biztosok hivatala, szakmai szervezetek) megvitathassák tapasztalataikat, és javaslatokat tegyen az átláthatóság és a döntéshozatalban való érdemi részvétel javítására.

[1] Hivatalos nevén: „Kerekasztal az atomenergia alkalmazásával kapcsolatos társadalmi részvétel elősegítéséről környezetvédelmi ügyekben”.

Címkék