Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 2. Az év 33. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738950. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EU-ösztöndíjak az élen – nyelvtudás, tapasztalat, kereset

EU-ösztöndíjak az élen – nyelvtudás, tapasztalat, kereset
Infovilág

A nyelvtudás és a hajlam a kulcs a külföldi ösztöndíjhoz – derül ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) friss felméréséből. A felsőoktatási szakmai műhely 400 jelenlegi és volt diákját kérdezte meg arról, hogy folytatott-e tanulmányokat külföldön. A felmérésből kiderül, hogy azok körében, akik külföldön is tanultak a felsőoktatásban töltött éveik során, 97 százalék beszél angolul, 75 százalék pedig németül (is). Nem rajzolódott ki viszont összefüggés a kutatásban azzal kapcsolatban, hogy milyen szakról vagy képzési területről jutnak ki többen külföldre. „Jóformán ugyanolyan arányban nyertek el ösztöndíjakat bölcsész, orvos, vagy éppen közgazdász diákjaink” – jegyezte meg a felméréssel kapcsolatosanSzalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója.

A hallgatók idegennyelv-tudása (százalék)

 

Az MCC kutatásából az is kiderült, hogy a legtöbben nem az oktatási intézményüktől, hanem baráttól vagy ismerőstől értesültek az ösztöndíj-lehetőségekről. Az egyedi egyetemi előadás volt a második legtöbbet hivatkozott tájékozódási forrás, a harmadik helyen pedig az internet szerepel. Tanáraiktól csak kevesen szereztek információkat, a médiából pedig szinte senki nem tudott meg semmit a külföldi ösztöndíjakról, vagyis jelenleg zömében csak a célzottan érdeklődők értesülnek a külföldi tanulmányi lehetőségekről, a hallgatók összességéhez valószínűleg nem jutnak el a hírek.

Tájékozódási források az ösztöndíj-lehetőségekről (százalék)

 

Pedig a külföldi tanulmány megtérül. Mutatja ezt, hogy a Diplomás Pályakövetési Rendszer 2012-i statisztikái szerint látványosan többet keresnek azok a diákok, akik tanulmányaik egy részét külföldön töltötték. A külföldi tapasztalattal rendelkező frissdiplomások átlagos havi nettó jövedelme 226 130 forint, a tanulmányaikat csak Magyarországon végzők harmadával kevesebbet, 169 030 forintot keresnek.

Ám hiába a majdnem 60 ezer forintos nettó különbség, a diplomás pályakövetési adatok szerint csak minden tízedik diák (9,6 százalék) tanult külföldön is a hazai felsőoktatásban töltött évei alatt (az MCC diákjainak körében némileg kedvezőbben alakultak a számok: a Ba/Bsc-képzésben tanulók 12 százaléka, az Ma/Msc-s diákoknak pedig 38 százaléka tanult már valamilyen külföldi felsőoktatási intézményben).

A legnépszerűbb ösztöndíj egyébként az Erasmus, az MCC kutatása szerint az egyetemisták és főiskolások nagy többsége, 72 százaléka az Európai Unió népszerű ösztöndíjával vett részt külföldi részképzésben. A második helyen a Német Felsőoktatási Csereszolgálat, a DAAD ösztöndíj-programjai szerepeltek; a diákok 15 százaléka jutott ki segítségükkel külföldre. A harmadik helyen, 5 százalékkal, a nyári egyetemek állnak, a sort pedig a közép-európai egyetemeket felölelő CEEPUS, az üzleti és közgazdasági képzésekre koncentráló CEMS, valamint az amerikai egyetemeket célzó Kellner követi.

Ösztöndíjak, amelyekkel a hallgatók már tanultak külföldön

 

Érdekesség, hogy az ösztöndíj-programokban való részvétel elsődleges feltétele ugyan a nyelvtudás, ám az MCC kutatása szerint nincs szoros összefüggés a nyelvismeret és a leggyakrabban választott célországok között. Miközben a külföldi tanulmányokat végzettek szinte mindegyike beszél angolul, a leggyakoribb célpont nem valamelyik angol nyelvterület, hanem Németország; minden negyedik diák valamelyik német egyetemen tanult.Szalai Zoltánszerint az összefüggés hiányára az adhat magyarázatot, hogy Németországba számtalan ösztöndíjjal ki lehet jutni (Erasmus, DAAD, Baden-Württemberg stb.), Nagy-Britannia vagy az Egyesült Államok felsőoktatási intézményei jóval nehezebben érhetőek el.

 

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a felsőoktatási képzést kiegészítő szakmai műhely. Elsőként honosította meg hazánkban a Nyugat-Európában már nagy hagyományú vezetőképzést, amelynek tekintélyét a kollégiumban rendszeresen oktató hazai és nemzetközi szakemberek növelik. Középiskolás programjával az országban egyedülálló módon ingyenes képzést szervez a gimnazisták, szakközépiskolások számára. Az MCC magánkezdeményezésre jött létre 1996-ban, és azóta is alapítványi támogatással működik.

 

Címkék