Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 2. Az év 33. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738950. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Energiahatékonyság: sok kicsi sokra megy – német tapasztalatok

Energiahatékonyság: sok kicsi sokra megy – német tapasztalatok
Infovilág

Carsten Ernst.A Német-Magyar Gazdaság Házában rendezett szakmai tanácskozáson a német gazdaság egyik különösen eredményes területéről, az energiahatékonyság növeléséről volt szó. Az átfogó energiahatékony technológiákat ismertető előadásában Carsten Ernst, az ÖKOTEC Energiemanagement GmbH szakértője részletesen kifejtette, milyen sok megtakarítási lehetőség rejlik az ipari fűtési folyamatokban. Mint mondta, a vállalkozások leginkább a saját térfelükön tudnak javítani az energiahatékonyságon. Bár mostanában egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kereskedelmi létesítmények, plázák energia-megtakarítási lehetőségeire is.

Furcsának tűnhet föl, hogy a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás a kikapcsolás. Vagyis, amire éppen nincs szükség, az ne fogyasszon energiát. Például, ha 22 Celsius fok helyett 18 fokra állítják a fűtést, a kazánok terhelése lényegesen kisebb lesz. Az előadó véleménye és tapasztalatai szerint az igényeket a körülményekhez célszerű igazítani a rendszereket és energiafogyasztásukat.

Az ÖKOTEC Energiemanagement egyik nagy ipari ügyfele azt kérte, hogy vizsgálják meg a cég energiafelhasználását, és keressenek tíz olyan lehetőséget, amely megtakarításra ad alkalmat. Harmincat találtak.

Egy-egy egyszerű lépéssel euró ezreket lehet megtakarítani.

Nagyobb figyelmet érdemelnek a hálózati veszteségek is. Egy-egy üzemben a csővezetékek gyakran nincsenek kellőképpen szigetelve, és ez sok veszteséget okoz. Hőkamerás felvételekkel vizsgálták meg, hogy melyek a kifelé forró pontok. Megállapították például, hogy egy 150 Celsius fok felületű csővezetéknél egyméteres szakaszon 600 eurónyi a veszteség, és ha az illesztések hiányoznak vagy gyengék, akkor ötször nagyobb a veszteség. Ezért bőven megtérülne a javítás költsége.

Az előadó arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon jó technológiák vannak a hulladékhő hasznosítására.

Címkék