Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 2. Az év 33. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738950. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vizes tapasztalatcsere budapesti részvétellel Bécsben

Vizes tapasztalatcsere budapesti részvétellel Bécsben
Infovilág

„Európa jövője a városokban érlelődik. A beköltözési hullám nagy kihívások elé állítja a közösségünket. Nemcsak a hagyományos, hanem az ökológiai infrastruktúra tekintetében is. Az egészséges környezetre, a zöldterületekre és pihenőövezetekre, valamint a természet számára fenntartott területekre nagyobb szükség van, mint valaha” – hangsúlyozta Erich Valentin, a bécsi közgyűlés képviselője a múlt héten megtartott 13. szakértői fórumon az osztrák fővárosban.

Michael Häupl polgármester meghívására a brnói, a budapesti, a krakkói, a ljubljanai és a prágai közigazgatás képviselői a LIFE+ Alte Donau projekt kapcsán megismerhették, hogy milyen lépéseket tesz Bécs a város egyik legkedveltebb szabadvízi fürdőhelyének megőrzésére. A klímaváltozás és a természetes fürdővízként való fokozott igénybevétel ugyanis egyre nagyobb kihívások elé állítja a természetes vizeket, így az Alte Donaut/Öreg-Dunát is.

A Bécs 21. és 22. kerületében található, mintegy nyolc kilométeres természetes és szabadidős oázis évente csaknem egymillió látogatót vonz. Ritka és veszélyeztettet növény- és állatfajok élőhelye is. A húszféle hal mellett élnek itt hódok, kétéltűek, szitakötők, mocsári nőszirom, tavirózsa és virágkáka is. 

A felerészben az Európai Unió által finanszírozott, összesen 3,6 millió eurós költségvetésű LIFE+ Alte Donau projekt célja, hogy hosszú távon fenntartsa az Öreg-Duna mint természetes oázist és városi pihenőhelyet. A hínár kaszálása közben például védelmi övezeteket hagynak meg, hogy a halivadékok zavartalanul fejlődhessenek és a vízminőség se romoljék. A hiányzó vízmozgás pótlására – és ezzel a túlzott algásodás megszüntetésére – 2016 tavaszától a Neue Donauból/Új-Dunából vezetnek át vizet, méghozzá egy vízinövényekkel álcázott biológiai talajszűrőn keresztül.

Igyekeznek a lakosság számára még hozzáférhetőbbé tenni a területet; ezért a tavasszal egy 23 ezer négyzetméteres rétet nyitottak meg a nagyközönség előtt. A 80-as évek óta magánhasználatú területet 2014-ben adta vissza a bérlője a városnak, hogy néhány óvatos és természet közeli átalakítás után (nyilvános vécé telepítése, 30 fapad és 10 asztal kihelyezése) ingyenesen hozzáférhetővé tegye a bécsiek számára.

A partszakasz megnyitásával évtizedek óta a legnagyobb zöldterület vált elérhetővé a lakosság számára az osztrák fővárosban.

Címkék