Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2021. augusztus 5. Az év 217. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738404. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Látványosan növekednek az ingatlanárak

Látványosan növekednek az ingatlanárak
Infovilág

A becslés szerint idén összesen 102 723 ingatlan adás-vétel történt, ami már önmagában meghaladja a 2009–13 közötti évek bármelyikét. Tavaly január–szeptember között a KSH adatai alapján 87 243 tranzakció zajlott le. Valamelyest csökkent a kereslet az előző hónaphoz képest. A szeptemberi 90 százalékpontos adat az idei leggyengébbnek mondható ugyan, még így is a múlt évek átlaga fölötti érték.

Egyik regionális és típusbéli árindex sem esett a múlt negyedévben a korábbihoz mérten, sőt több mutatónál inkább az előtt elkezdődött meredek emelkedés volt tapasztalható. Ennek köszönhetően az országos lakásárindex 7 év után újra átlépte a 2008. I. negyedévi bázisértéket. Fontos azonban tudni, hogy ez nominális értéken igaz, a fogyasztói árindexszel deflált áradat 80 százalékponton áll, vagyis reál értelemben 20%-kal a válság előtti szint alatt vannak a lakásárak.

Egy év óta töretlenül emelkedik az országos panelindex. Újabb 6 százalékpontos emelkedéssel 105 pontra ugrott nominális értéken, vagyis ezzel meghaladta a 2008. I. negyedévi bázist. Az országos tégla-index ugyancsak 6 pontos emelkedéssel a 97-es szintre emelkedett.

Látványos a kelet-magyarországi panel-index emelkedése a vidéki árindexek között. A tavalyi II. negyedévben még 81 ponton állt, majd ezt követően stabil növekedéssel most 107-re érkezett. Ugyanitt a tégla-index szintén nagyot ugrott, de trendszerűéget itt még nem érzékelhető. A nyugat-magyarországi indexek nem mozdultak, a tégla-index ott maradt 90 ponton, a panel-index pedig csak egyetlen pontot emelkedett: 83-ról 84-re. A budapesti panel-index produkálja a legmeredekebb emelkedést. A 2013. utolsó negyedévi 77 százalékpontos történelmi mélypontjáról határozott emelkedésnek indult és mostanra elérte a 128 százalékpontos értéket nominális értelemben. Ezzel az egyedüli olyan index, amely reáláron is elérte, sőt 1 ponttal meg is haladta a 2008. év eleji bázist. A fővárosi tégla-index is erősödött, bár kisebb mértékben. Jelenleg 115 ponton áll nominális és 91 ponton, reáláron.

A Duna House által közvetített ingatlanok eladási paraméterei alapján az idén a III. negyedévben Közép-Magyarországon vették átlagosan a legmagasabb négyzetméteráron a panellakásokat. Abban a régióban 216 ezer Ft-ot adtak ki négyzetméterenként, de nem sokkal maradt el a Nyugat-Dunántúl sem, ahol 172 ezret adtak. A legkevesebbet Észak-Magyarországon fizettek, átlag 120 ezer forintot. A téglaépítésű lakásokat ugyancsak a közép-magyarországi régióban vásárolták a legmagasabb átlagáron, 302 ezer Ft-ért. Ezt az adatot elsősorban a főváros belső kerületeinek áradatai húzták fel.

A nyugati országrészen a legmagasabb az átlag a vidéki árak között, a Nyugat-Dunántúlon 232 ezer, a Dél- Dunántúlon pedig 222 ezer Ft-ot adtak a vevők négyzetméterenként. Akárcsak a panelek esetében, a téglaépítésű lakásokért is Észak-Magyarországon kellett a legkevesebbet kiadni, ott e típus átlagára 116 ezer Ft/négyzetméter volt.

Néhány soproni fejlesztésnek köszönhetően Nyugat-Dunántúlon vásároltak a legnagyobb arányban, a Duna House által közvetített ingatlanok 11%-ában új építésű ingatlant. Az ország többi részén ez a típus az adott régió piacának csak 2-5%-át adta. Felújítandó, vagy gyengébb („lakható” besorolású) lakást a Közép-Dunántúlon vettek legnagyobb arányban (40%). Az országban tehát továbbra is inkább a jó vagy kiváló ingatlanokat vásárolták.

Az észak-magyarországi régiót nemcsak a legalacsonyabb átlag négyzetméterárak jellemezték a III. negyedévben, hanem a legmagasabb alkuk is. Ott a panelekre 6%, a tégla lakásokra 7%, a családi házakra pedig 8%-os átlagos vevői alku volt jellemző. Országosan alacsonynak volt mondható az árengedmény mértéke, vagyis az a különbség, amennyivel az eredetileg elképzelt árat kellett módosítani, hogy a vevők érdeklődését felkeltse az ingatlan. A panel és téglaépítésű lakásoknál ez az adat csupán 0–2% között volt, a családi házaknál pedig 3–5%.

A Duna House által közvetített ingatlanok 2014. III. és az idei III. negyedévi adatainak összehasonlítása jól mutatja az árak elmozdulását a fővárosban. Budán a 300 ezer Ft/négyzetméter alatti ársávok csökkentek és az e fölöttiek nőttek, a legnagyobb mértékben épp a 400e Ft/négyzetméter felettiek esetében. Egy éve még ez a sáv a tranzakciók 14%-át adta, az idén pedig már a 38%-át. Pesten ugyanez a jelenség figyelhető meg a 250 ezer Ft/négyzetméter sáv fölött. Itt a legdrágább, a 400 ezer Ft fölöttiek sávja is nagyot ugrott: 5-ről 18%-ra.

Vidéken (Közép-Magyarország nélkül) hasonló a helyzet. Bár a legtöbben továbbra is a 100–150 ezer Ft/négyzetméter árkategóriát részesítették előnyben, ennek aránya 42%-ról 32%-ra esett, és inkább az e fölöttiek erősödtek. Pest megyében a 150–200 és a 100–150 ezer Ft/négyzetméter sávok voltak a legerősebbek, de mindkettő veszített arányából. 

Címkék