Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2021. június 16. Az év 167. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738354. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ahol 8 millió emberre egy magyar szemorvos jut: Hajdú D. András képriportja

Ahol 8 millió emberre egy magyar szemorvos jut: Hajdú D. András képriportja
Infovilág

A magyar szemészorvos, dr. Hardi Richárd elképesztő körülmények között dolgozika világ egyik legkorruptabb országában, ahol esélytelennek látszik az egészségügyi fejlesztés. Hajdú D. András, hússzoros Magyar Sajtófotó-díjas és Pictures of the Year-díjas dokumentarista fotós két hónapot töltött az Kongói Demokratikus Köztársaságban, hogy dr. Hardi doktor munkáját megörökítse. 

Dr. Hardi Richard útban az újabb őserdei misszió helyszínére. Az utak annyira elhasználódottak, hogy a mindössze 400 km-es útvonal 3-4 nap alatt tehető meg terepjáróval.

„Nem csak azt keresem, hogyan lehet az adott történetből jó képanyagot csinálni; elkezd őrülten járni az agyam, miként tudnék ezzel változtatni az ügyön, egyes emberek helyzetén, ráirányítani a figyelmet bizonyos dolgokra, jelenségekre. Ezért csinálom, olyan erővel hajt a segítő szándék és a megismerés vágya, hogy akár kapok a projektre pénzt, akár nem, belevágok” – mondta el Hajdú D. András fotóriporter.

Richárd munkája szinte kizárólag alapítványi forrásokból finanszírozott, miután a kongói állam nem tud megfelelő orvosi ellátást biztosítani.

András a tervei szerint az idén nyártól szeretné folytatni a kongói tevékenységét, most ezen a linken pusztán egy szavazattal lehet őt támogatni céljai elérésében. További munkái az alábbi Facebook-oldalon követhetőek nyomon.

Tömegközlekedés hiányában, a betegek gyalogszerrel vagy egy bicikli csomagtartóján érkeznek a rendelőbe, a szürkehályogtól gyakran teljesen vakon. Sokszor akár heteken keresztül, több száz kilométert gyalogolva, rokonokba kapaszkodva érkeznek a rendelőhöz.

A kórház áramellátása akadozik, ezért Richard doktor asszisztensei zseblámpával vizsgálják az egyik beteg szemét. A műtétes napok embert próbálóak: az egyenlítői hőségben a doktor reggel 9 és délután 4 között megállás nélkül operál, akár napi 20-22 pácienst is. Éppen ezért általában Richard doktor sok esetben csak a páciens egyik szemét operálja meg, mivel így kétszer annyi beteget tud ellátni.

 A szürkehályog műtét másnapján betegek várnak az őserdei ideiglenes műtő előtt a kötés eltávolítására és a heg felülvizsgálatára. 

 Étienne, Dr. Hardi Richárd kongói segítője viszi ki az egyik kis pácienst szemműtéte után a Mbuji-Mayi rendelőből. 

 

 A hétéves Mbedji mindkét szemére megvakult a szürkehályog miatt 3 éve. Családja 80 km-ről hozta be  gyalogosan Richárd műtőjébe, az út 3 napig tartott. 

 

 

Az altatásból ébredező Mbedjit nagymamája viszi haza az ablaktalan sárkunyhóba, amit szívességből kaptak kölcsön egy közelben élő rokontól.   

A szemműtét sikeres volt, Mbedji másnap már - 3 év után újra - tökéletesen látott.

A szem a lélek tükre” – Hajdú D. András fotói ezt tökéletesen megmutatják.

Címkék