Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2022. május 25. Az év 145. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738697. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A haszonjármű-ágazatot forradalmasító megoldások Hannoverben

A haszonjármű-ágazatot forradalmasító megoldások Hannoverben
Infovilág

(Hannoveri tudósítás) Gyorsan növekszik a Bosch mobilitási megoldások üzleti ágazat. „Gyorsítjuk növekedésünk ütemét, ezért a járművek villamosításában, automatizálásában és hálózatba kapcsolásában kifejlesztett megoldásaink mellett újszerű szolgáltatásokat dolgozunk ki a holnap mobilitása számára” – mondta dr. Rolf Bulander, a Bosch mobilitási megoldások üzleti szektor elnöke a ma megnyílt hannoveri haszonjármű- szakkiállításon (IAA). Az idén a Bosch mobilitási területe – árfolyamhatásokkal együtt – csaknem öt százalékkal növekszik. Ezzel a vállalat messze megelőzi a nemzetközi járműgyártást, amely az előrejelzések szerint két százalék alatti növekedést mutat 2016-ban. A Bosch növekedésének nagy része a haszonjárművek számára kínált műszaki megoldásoknak köszönhető, az üzleti terület már most az értékesítéseinek negyedét a könnyű- és nehéz haszonjárművek számára kínált rendszerekből realizálja.

A Bosch a tervek szerint új „haszongépjármű és munkagép” üzleti egységével még több erőfeszítést tesz a haszongépjárművek és munkagépek számára kínált megoldások kidolgozása területén. Az ágazat értékesítései a következő tíz évben várhatóan megduplázódnak, egyre nagyobb figyelmet kapnak majd a szolgáltatások és megoldások, amelyeken keresztül a Bosch a logisztikai ökoszisztéma hatékonyságát és biztonságát kívánja növelni.
 
Új károsanyag-kibocsátási szabványok lendítik előre a Bosch üzletmenetét

E fejlesztési munkák középpontjában a haszonjárművek hajtáslánca áll. Az új károsanyag-kibocsátási előírások növelték a modern Bosch dízelrendszerek iránti igényt. Ennek eredményeképpen a ma az utakon közlekedő tehergépkocsik szinte minden más járműnél kíméletesebbek a környezethez – például az Euro 6 károsanyag-kibocsátási szabványokat valós közlekedési körülmények között is teljesítik. A tervek között szerepel, hogy hasonló károsanyag-kibocsátási szabványokat vezessenek be a kínai és indiai fejlődő régiókban. A közös nyomócsöves rendszerek aránya 2020-ra az új gyártású haszon-járművekben világszerte 70 százalékról 90 százalékra emelkedik majd.

Ezenkívül a kipufogógáz-utánkezelés a másik növekedési terület a Bosch számára. Az előrejelzések szerint az olyan rendszerek, mint a Denoxtronic, az évtized végéig közel megduplázzák a vállalat értékesítéseit. A Bosch a hajtáslánc hatékonyságát is növeli. Számos műszaki megoldással – például az olajszivattyú és egyéb segédberendezések villamosítása – akár 10 százalékkal csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás. A hőt hasznosító rendszerek mellett a Bosch már dolgozik a hibridrendszereken és a gázüzemű hajtásláncokon, a jövő alternatív hajtási koncepcióin. 

Az automatizált vezetéshez szükséges szoftveres szakértelem és rendszerismeret

A jövő haszonjárművei teljes mértékben automatizáltak lesznek, ám ehhez fokozatos lépésekkel jutunk majd el. A vezetéstámogató rendszerek egyre több segítséget nyújtanak a járművezető számára. Közülük némelyek, például az automatikus vészfékezés és a sávelhagyásra figyelmezetés már most kötelezők. A jövőben a tehergépkocsik vezetőit a rendszerek kanyarodáskor, sávváltás és manőverezés közben is segítik. A Bosch balesetkutatói szerint ezek a rendszerek együttesen meggátolhatják a tehergépkocsik által okozott, személyi sérüléssel járó balesetek 90 százalékát. A kormányzás az automatizált vezetés egyik kulcstechnikája. A Bosch nemzetközi piacvezető a haszonjárművek kormányrendszereinek előállításában; a vállalat szerint 2025-re Európában, Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban a tehergépkocsik fele elektromos rásegítésű kormányrendszerrel rendelkezik majd.

A cégcsoport széles körű és átfogó szoftveres szakértelmére és rendszerismeretére is épít az automatizált vezetés felé tartó úton. A Bosch szerint a konvojozás – amikor a tehergépkocsik az autópályán rendkívül kis távolságban, az elöl haladó szélárnyékában követik egymást – sorozatéretté válik 2025-re. A Bosch a lehetséges megoldást az IAA Haszongépjármű-szakvásáron a „Vision X” koncepciótanulmánnyal szemlélteti.      

Szenzorok, szoftver és szolgáltatások a hatékony szállítás kulcsai

Az automatizált vezetés hálózatba kapcsolt vezetés. Európában és Észak-Amerikában már jövőre minden új teherautó képessé válik telematikai szolgáltatásokra. A Bosch is fontos szerepet játszik a haszonjárművek hálózatba kapcsolásában szabályzóegységével. E hardveres modul tekintetében a vállalat 2017-ben több mint duplájára növeli értékesítéseit. Például a Bosch szállítja majd az új Daimler tehergépkocsik haszonjárműves adatközpontját. A hardveres kínálat mellett a Bosch saját IoT-felhővel is rendelkezik, amelyet a vállalat olyan intelligens szolgáltatások megvalósítására használ, mint például a Secure Truck Parking. Ezzel a szolgáltatással a logisztikai vállalatok és a járművezetők biztonságos parkolóhelyet kereshetnek és foglalhatnak az autópályák mentén a jövő év elejétől. Szintén a következő évben indítja útjára a Bosch a TraQ tárolókat, amelyek az árukat beépített mikromechanikai érzékelőkkel felügyelik, így nagyobb átláthatóságot biztosítnak a logisztikai láncban. Ezek a példák is jól mutatják, hogy a Bosch a hatékonyságot mind logisztikai szolgáltatásokkal, mind a haszonjárművek műszaki megoldásaival növeli. 

 

Címkék