Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2022. december 6. Az év 340. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738892. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar utcanév (Budapest) – Mons, Párizs, Berlin

Magyar utcanév (Budapest) – Mons, Párizs, Berlin
Infovilág

Ugyanott 1999 őszén – elsőként az új tagok közül – utcát is elneveztek a magyar fővárosról. Mivel a belgiumi kisváros melletti katonai központban az utcáknak addig is volt nevük, Budapest úgy juthatott ehhez a megtiszteltetéshez, hogy a Washington utcát ketté osztották, s az egyik szakasz megkapta a magyar főváros nevét.

Az ünnepélyes aktuson katonai delegáció élén részt vett Fodor Lajos vezérezredes. A honvédség vezérkari főnöke az utca új névtábláját együtt leplezte le Wesley Clark tábornokkal. A NATO európai erőinek akkori főparancsnoka beszédében leszögezte, hogy az utcanévadás egyúttal Magyarország NATO-tagságának jelképes megerősítése is. A mons-i európai NATO-főparancsnokságon a 28 tagországból összesen tizenkétezren teljesítenek szolgálatot. Ott működik a magyar katonai képviselet is.

A francia főváros egyik legforgalmasabb pontján, a Saint-Lazare pályaudvar környékén utca és tér is viseli Budapest nevét, „előkelő” szomszéd utcákkal (London, Athén, Amszterdam stb.)

Berlin szívében is megkapta fővárosunk nevét egy fontos útszakasz (az I. világháborús fegyverbarátság jegyében), amely annak idején, egy évszázada még a Brandenburgi kapu és a Potsdamer tér között húzódott. 1925-ben azonban ezt az utat átnevezték Friedrich-Ebert-Strassénak, így ugyanekkor a Vilmos császár emléktemplom (Gedächtniskirche) oldalától északkeletre futó utcának juttatták a városatyák a Budapest nevet. A nevezetességek közül ott található a világhírű berlini Aquarium, ahol a legtöbb víziélőlény-fajtát tekintheti meg az érdeklődők állandó tömege.

Drezda leghosszabb útjának neve: Budapester Strasse.E környék egykor a fallal megosztott város nyugati fele leglátogatottabb helyének számított, s ez érdemben máig nem változott. Luxusszállodák és a legkülönfélébb éttermek, kocsmák, sörözők sorakoznak a Budapester Strasse két oldalán. Bő negyedszázada egy magyar szuvenírbolt is igyekezett megkapaszkodni a „mi” utcánkban, de nem járt tartós sikerrel. Vigasztaló viszont, hogy a szövetségi főváros mellett annak „ideiglenes” rangbeli elődjében, Bonnban, továbbá a nagy kikötővárosban, Hamburgban, valamint Drezdában is sétálhatunk Budapest utcán…

 

 

Címkék