Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2023. június 10. Az év 161. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739078. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Búzából újra termésrekord ígérkezik

Búzából újra termésrekord ígérkezik
Infovilág

Az első negyedév végére az eddig növekvő gabonaárak stagnálásra és csökkenésbe váltottak. Egyre biztosabb, hogy az idén megint rekordtermés ígérkezik búzából és kukoricából is.

Mivel várhatóan a készletek is nőni fognak, mindez nem eredményezhet majd mást, mint vért, verejtéket és könnyeket, nagy versenyt a piacokért és valószínűleg csökkenő árakat. Pedig az aktuális kiinduló pont sem túl magas, a Magro Gabonaindex (MGX) értéke 8300 pont környékén jár.

A többlet a búza esetében Oroszországból, Ausztráliából és Észak-Amerikából, a kukoricánál az USA-ból és Dél-Amerikából jöhet majd. Különösen az orosz búza megjelenése érintheti majd érzékenyen a hazai termesztőket, bár a világpiaci hatások alól teljesen egyébként sem vonhatjuk ki magunkat, akármi is a gabona eredete.

A gabonafélék drágulásáról tudósítottak az év elején a világ vezető árutőzsdéi. Terménytől függően általában 3–5 százalékos emelkedéseket láthattunk. Ez az irányzat februárra véget ért, és a jegyzések stagnálni, sőt csökkenni kezdtek. A fordulat hátterében – elsősorban a búzánál - az áll, hogy az aratáshoz közeledtével válik egyre biztosabbá: az idén megint rendkívül sok terményt takarítanak majd be. Legutóbb az ausztrál és argentin terméssel kapcsolatos várakozások javultak számottevően. Nagy és később még nagyobb lesz a kínálati nyomás. Ezt kezdi már most beárazni a piac. Nem sok jóval, hanem inkább nagy versennyel kecsegtet mindez a hazai termelők számára.

Párizsban (Euronext) az idén 2,5 százalékos pluszban jár a kukorica, bár az utóbbi hetekre inkább a stabilitás volt jellemző, amit 172 euró környéki ár jellemez. Ezzel szemben a búza március elejéig drágult, onnan viszont a jegyzése erőteljesen lefelé vette az irányt és összességében 2 százalékkal olcsóbb, mint a múlt év végén.

Chicagóban (CME) az európainál jobban növekedtek az árak, de mind a kukorica-, mind a búzapiac csökkenő pályán mozog február közepe óta. A kukorica 143, a búza 156 USD fölött fejezte be az első negyedévet.

Itthon az idén többé-kevésbé korreláltak a prompt árak a külföldi árutőzsdék határidős jegyzéseivel. A dráguló fázist stagnálás követte, ám Magyarországon eddig elmaradt a visszaesés. Április elején 41-42 ezer forinton mozgott a kukorica tonnánkénti ára, 43-44 ezer forinton az étkezési és 42 ezer forinton a takarmánybúzáé. A Magro.hu fizikai piacán aktuálisan 42 300 Ft egy tonna kukorica ára.

A hazai búza jó állapotban van, a téli fagyok nem okoztak különösebb károkat. Ezzel együtt a mostani állapot alapján jó közepes termény várható, a kukoricát pedig még csak most kezdik majd vetni.