Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. november 30. Az év 334. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739251. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Zilk-park: 70 ezer négyzetméter zöld Bécsben

Zilk-park: 70 ezer négyzetméter zöld Bécsben
EuroCommPR*Bécs

Negyven éve nem létesítettek ekkora parkot az osztrák főváros belső kerületeiben, mint a napokban átadott Helmut-Zilk-Park. A 70 ezer négyzetméteres zöldterületen van virágos rét, több mint ötszáz fa, kutyafuttató, közösségi kert, valamint játszótér kicsiknek és felnőtteknek egyaránt. (Kép: meinbezirk.at)

Bécs új pályaudvara, a Budapestről érkező és oda közlekedő RailJeteket is fogadó Hauptbahnhof tőszomszédságában található az osztrák főváros legújabb parkja, a Helmut-Zilk-Park. Így akár az is beugorhat egy kis ejtőzésre, akinek van egy kis ideje a vonatindulásig, és boltok helyett inkább egy kis zöldre vágyik.

A park szíve a hatalmas, füves terület, ahol éppúgy lehet piknikezni vagy heverészni, mint labdázni vagy futkározni. A füves részt díszfákkal végigültetett sétány öleli körbe, a fafajtákat úgy válogatták össze, hogy ne csak tavasszal, de nyáron is virágözön fogadja a látogatókat.

„A hatalmas, a természet közeliségét szem előtt tartó és ökológiai szempontok szerint létesített parkban 520 facsemetét ültettek el, és először vetettek ilyen nagy területre – a park mintegy felére – virágos rét fűmagkeveréket – mondta Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsnok az átadón.

A természetközeliség miatt egyébként nemcsak kevesebb időbe kerül, de kisebb anyagi ráfordítással is jár a terület fenntartása. A füves részeket, a gyermek- és felnőtt játszóteret tágas sétányok kötik össze a környező lakónegyed, a Sonnwendviertel épületeivel és a pályaudvarral.

Nemrég készült el a parknak az a 17 ezer négyzetméteres része, ahol a kutyafuttató is helyet kapott. A több mint 540 négyzetméteren a gazdikra is gondoltak: ivókút, padok és asztalok állnak a rendelkezésükre, a blökiket pedig itatók és külön kialakított pisilőhelyek várják.

Szintén ebben a parkrészben található a Sonnwendgarten nevű 870 négyzetméteres közösségi kert, ahol a helyiek 70 ágyásban termelhetnek paprikát, paradicsomot – vagy amit szeretnének.

A 70 ezer négyzetméteres zöldterület a névadója, Bécs egykori, kiemelkedően népszerű polgármesterének, Helmut Zilknek a 90. születésnapjára készült el teljesen, a minapi parkátadón részt vett az özvegye, Dagmar Koller színésznő, énekesnő is. Zilk 1984–94 között volt az osztrák főváros első embere. A róla elnevezett park negyven év óta a legnagyobb zöldterületi beruházása Bécsnek, amelyet a város egyik belső kerületében valósítottak meg. (Kép: Votava/PID)