Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. november 30. Az év 334. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739251. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Búvárok kertészkednek a Duna bécsi holtágában

Búvárok kertészkednek a Duna bécsi holtágában
EuroCommPR*Bécs

Mivel az utóbbi években egyre nagyobb gond a bécsi Untere Alte Donau hínarasodása, ezért most alacsony növekedésű hínárfajtákkal ültetik tele a medret. A cél, hogy az eredetileg őshonos fajták kiszorítsák a strandolókat zavaró, vízfelszínig nyújtózkodó füzéres süllőhínárt.

Több mint egymillió fürdővendéget vonz évente az osztrák főváros legkedveltebb fürdő- és pihenőhelye, az Alte Donau. A kiváló infrastruktúra mellett sokan a vidékies hangulat és az első osztályú vízminőség miatt választják a Duna holtágát strandolásra. A jó vízminőség nem utolsó sorban a vízinövényeknek köszönhető, amelyek biológiai szűrőként megkötik a szerves anyagokat, oxigéntermelésükkel pedig segítik a víz öntisztulását.

Az Alte Donau 1875-ben, a Duna szabályozásakor keletkezett, az egykori folyóban az alacsony növekedésű vízinövények domináltak. Az 1990-es években a holtágban annyira elszaporodtak a kékalgák, hogy mesterségesen kellett helyreállítani a víz minőségét. A szanálást követően a folyóban a füzéres süllőhínár vált uralkodóvá, amely egészen a vízfelszínig nyúlik fel. A folyamatos nyírás ellenére az utóbbi években egyre nagyobb problémává vált a hínarasodás. Egykoron mintegy ezer tonnányi hínárt kaszáltak le évente, a múlt években már a kétezer tonnát is meghaladta ez a mennyiség.

Mivel az elburjánzó növényzet zavarja a fürdőzőket, csónakázókat és vízibiciklizőket, ráadásul a monokultúrák sokkal kiszolgáltatottabbak egy-egy fertőzésnek vagy környezeti behatásnak, most alacsony növekedésű hínárfajták visszatelepítésével kísérleteznek az Alte Donaun. Így nemcsak kevesebbet kell majd hínárt nyírni, de sokszínűbb is lesz a folyó víz alatti növényvilága.

Május közepe óta azon szorgoskodnak a búvárok, hogy egy 2,5 hektáros területet az egykor domináns alacsony növekedésű csillárkamoszatok hét fajtájával telepítsék be. Az ültetés előtt természetesen alaposan megnyírták és megritkították a füzéres süllőhínárt, a halakat pedig hálók segítségével kiszorították a területről. Erre azért volt szükség, mert különben lecsipegetik a friss leveleket, hajtásokat, így az új növények nem tudnak megtelepedni. Az elkerített területen továbbra is lehet fürdeni, csónakázni, csak a halaknak tilos a „belépés”.

Az őshonos vízinövények visszatelepítése a LIFE+Alte Donau kezdeményezés részeként valósul meg, a területet várhatóan 2020-ban nyitják meg a halak előtt. A következő adag vízinövényt 2017 őszén ültetik ki.