Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. november 30. Az év 334. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739251. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kulcstechnológia a dolgok internetéhez: félvezetőgyár épül Drezdában

Kulcstechnológia a dolgok internetéhez: félvezetőgyár épül Drezdában
Infovilág

Németországi beruházásainak részeként a Bosch félvezetőket gyártó üzemet épít Drezdában. A dolgok internete (IoT) és a mobilitási alkalmazások egyre növekvő száma miatti kereslet kielégítésére az új létesítmény 12 colos félvezetőkre alapozott chipeket állít majd elő.

A csúcstechnológiás szászországi üzem 2019 végére készül el. A bevezetési fázist követően a gyártás várhatóan 2021 végén kezdődik. A beruházás teljes költsége egymilliárd euró lesz. „A félvezetőket gyártó új üzem a Bosch több mint 130 éves történetének legnagyobb önálló beruházása” – nyilatkozta dr. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke. Ennek köszönhetően 700 új munkahely jön majd létre az Elba menti nagyvárosban.

„A félvezetők az elektronikus rendszerek fő összetevői. A hálózatba kapcsoltság és az automatizálás térhódításával egyre több területen alkalmaznak félvezetőket. Félvezető-gyártási kapacitásunk bővítésével a jövőnket alapozzuk meg és és fokozzuk versenyképességünket” – tette hozzá Denner. A PricewaterhouseCoopers által készített tanulmány szerint a világ félvezetőpiaca 2019-ig évente több mint 5 százalékkal bővül, mivel a mobilitási és IoT piaci ágazatokban különösen erős lesz a növekedés.

A félvezetők modern világunk egyik kulcstechnológiájának számítanak, különösen a gyártás, a mobilitás és az otthonok egyre nagyobb mértékű hálózatba kapcsolása miatt. A félvezető chipek gyártásának alapjai a szilícium félvezetők. Minél nagyobb az átmérőjük, annál több chip készíthető el gyártási ciklusonként. A 6 és 8 colos hagyományos félvezetőkhöz képest a 12 colos technológia méretgazdaságossági előnyöket kínál. Ezek az előnyök azért fontosak, mert a Bosch ezek alapján tudja kielégíteni a félvezetők iránti egyre növekvő keresletet, amit az okosotthonokhoz és okosvárosokhoz tartozó, hálózatba kapcsolt mobilitás és alkalmazások eredményeznek.

A Bosch már több mint 45 éve gyártja a félvezető chipek különféle változatait, főként az alkalmazás-specifikus integrált áramköröket (ASIC), a teljesítmény félvezetőket és a mikro-elektromechanikai rendszereket (MEMS) gépjárművekbe beszerelés céljából. Ezek egyedi alkalmazások testreszabott elemeiként és különböző funkciók (pl. légzsákok működése) nélkülözhetetlen tartozékaiként ismertek. A világ gyártósorairól tavaly legördült autók mindegyike átlagosan kilencnél több Bosch-chipet tartalmazott.

A MEMS-szenzorokat tekintve a Bosch egyszerre úttörő és a világ vezető gyártója. A technológiák és szolgáltatások szállítója több mint 20 éve maga fejlesztette ki azt a világon csak „Bosch-eljárás” néven ismert mikro-gyártási technológiát, amelyet a félvezetők előállításánál is használnak. A félvezetőket gyártó reutlingeni (Németország) üzemében a Bosch jelenleg naponta mintegy 1,5 millió ASIC- és 4 millió MEMS-szenzort állít elő a 6 és 8 colos technológia alapján. A vállalat 1995 óta összesen több mint 8 milliárd MEMS-szenzort állított elő. Napjainkban a Bosch MEMS-szenzorok háromnegyedét szórakoztató és kommunikációs elektronikai alkalmazásokba építik be.

Négy okostelefonból háromban Bosch MEMS-szenzorok működnek. A vállalat jelenlegi félvezető termékskálája leginkább gyorsulás-, szögelfordulás-, tömegáramlás-, nyomás- és környezeti érzékelőket, valamint mikrofonokat, teljesítmény félvezetőket és gépjármű motorvezérlő ASIC-cikkeket foglal magában.