Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. november 30. Az év 334. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739251. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kishantos pert nyert a Magyar Állammal szemben

Kishantos pert nyert a Magyar Állammal szemben Kishantos pert nyert a Magyar Állammal szemben
Greenpeace-közlemény

A másodfokú jogerős ítélet szerint a Nemzeti Földalapnak vissza kell fizetnie Kishantos pénzét.

Ma kihirdették az elsőfokú döntést [1] megerősítő másodfokú jogerős ítélet a Fővárosi Törvényszéken arról, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) ki kell fizetnie a kishantosi ökogazdaság számára az általa 2013-ban elvégzett közel 20 millió forint értékű mezőgazdasági munka árát. Ez a mezei leltár értéke. A Greenpeace Magyarország örömmel üdvözli ezt a másodfokú döntést.

A mezei leltár annak az elvégzett munkának a költsége, amellyel a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ lehetővé tette, hogy a területet ökológiai gazdálkodásra alkalmas állapotban tudja átadni az új bérlőknek. Erre egyébként 2013-ban maga a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet szólította fel a kishantosiakat.
Ez a gyakorlatban a 2013-i őszi vetés, amelynek közel 20 millió forintos árát – amelyet a jogszabályok alapján az NFA-nak ki kellett volna fizetnie az ökogazdaság számára, miután a területet átadta az új bérlőknek  – a kishantosi ökogazdaság sosem kapta meg. 
 
A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ezért ebben az ügyben is bírósághoz fordult 2014-ben, amely ma, jogerős ítéletével, jogosnak ismerte el az ökogazdaság követelését és a Magyar Államot képviselő NFA-t közel 20 millió forintos tartozás megfizetésére kötelezte.