Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2022. december 9. Az év 343. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738895. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A török diktatúra abszurd vádjai – terrorizmussal gyanúsítják az Amnesty igazgatóját és társait

A török diktatúra abszurd vádjai – terrorizmussal gyanúsítják az Amnesty igazgatóját és társait

Idil Esert, az Amnesty International törökországi igazgatóját, a másik hét jogvédőt és a két IT-trénert azzal gyanúsítják, hogy egy fegyveres terrorszervezet tagjai.

„Az Idil Eser és a másik kilenc ember elleni abszurd vádak nem fedik el, hogy ez valójában egy durva támadás a prominens török civil szervezetek ellen – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára. – Az önkényes őrizetbe vételük egy hétköznapi foglalkozáson való részvétel miatt önmagában is elég rossz, de az, hogy terrorizmussal vádolják őket, mindennek a legalja… Ha bárkinek még kétsége lett volms, hogy a puccskísérlet utáni leszámolásoknak mi a célja, most már világossá kellett válnia. Erdogan Törökországában nincsenek civilek, nincsen kritika és elszámoltathatóság sem.”

„Ha a világ vezetői a mostani G20 csúcson nem emelik fel a szavukat a török civilek érdekében, akkor már nem lesz miért felemelni majd, amikor legközelebb találkoznak… Idilt kevesebb mint egy hónappal azután vették őrizetbe, hogy a hatóságok letartóztatták az Amnesty török elnökét, Taner Kilicet, aki azóta is fogságban van, bár továbbra sincs semmilyen bizonyíték ellen. Ez az első alkalom az Amnesty International történetében, hogy egy országból az igazgató és az elnök is őrizetben legyen. Őket és a többi letartóztatott embert is azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni.”

Július 5-én 10 órakor nyolc jogvédőt, köztük Idil Esert, az Amnesty International török igazgatóját illetve két külföldi szakembert vettek őrizetbe a rendőrök az isztambuli Büyükada szigetén lévő hotelben, ahol éppen egy foglalkozáson vettek részt.

Egyikük sem találkozhatott az ügyvédjével csaknem harminc óráig, ami ellentétes a török jogszabályokkal, ugyanis ezt az időt 24 órában maximálják. A letartóztatottak egyike sem léphetett kapcsolatba a családjával, ami szintén jogsértő.

A hatóságok egészen ma délután 3-ig nem voltak hajlandóak elárulni, hol tartják őket fogva.

Idil Eser a maltepei rendőrörsön van, Isztambul külvárosában Ilknur Üstünnel, a Women's Coalition szervezet munkatársával együtt. A többi jogvédőt három helyen tartják fogva a városban. Heten ma délután találkozhattak az ügyvédeikkel.

A rendkívüli állapot idején bevezetett rendelet alapján bárkit hét napig lehet előzetesben tartani, és ez az idő az ügyész kérésére további egy héttel lehet meghosszabbítható. Idil Eser és Ilknur Üstün mellett fogva tartják még  Günal Kurşun ügyvédet (Human Rights Agenda Association), Nalan Erkem (Citizens’ Assembly) ügyvédet, Nejat Taştant (Equal Rights Watch Association), Özlem Dalkırant (Citizens’ Assembly), Şeyhmuz Özbekli ügyvédet és Veli Acut (Human Rights Agenda Association).

A két külföldi – német és svéd – szakembert még mindig a szigeten tartják fogva, ahol találkozhattak az ügyvédeikkel.

Az Amnesty International követeli, hogy a török hatóságok azonnal engedjék szabadon mind a tíz embert. Idiil Eser és a többi őrizetbe vett jogvédő tartózkodási helye egyelőre ismeretlen.