Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 2. Az év 33. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738950. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Földrengésveszélyes területre épülne Paks II?

Földrengésveszélyes területre épülne Paks II?
Greenpeace-közlemény

Az atlatszo.hu szerint eltitkolták, hogy a Paksi Atomerőmű telephelye nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség földrengés-biztonsági ajánlásainak és a hazai jogszabályoknak.

Mindez most derült ki az atlatszo.hu által megszerzett földtani kutatási dokumentációból. [1] A Greenpeace Magyarország ennek fényében követeli, hogy:

·         hozzák nyilvánosságra a teljes kutatási dokumentációt,

·         indítsanak független szakértői vizsgálatot,

·         nyissák meg újra Paks II környezeti hatásvizsgálatát,

·         állítsanak le minden Paks II-vel kapcsolatos munkálatot!

Az atlatszo.hu szerint annak ellenére adta ki márciusban az Országos Atomenergia-hivatal Paks II telephelyengedélyét, hogy a földtani kutatások alapján a telephely nem felel meg a NAÜ biztonsági ajánlásainak.

A most nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderült, hogy a terület alatt tektonikailag aktívnak minősülő törésvonal fut, ráadásul tízezer évnél fiatalabb földrengésekre utaló nyomokat is találtak a telephely környezetében a felszínen – írja az atlatszo.hu.

A Greenpeace Magyarország ezért az alábbiakat követeli Süli János Paks II-ügyi minisztertől:

1. Hozzák nyilvánosságra a teljes kutatási dokumentációt, azaz azon dokumentumokat is, amelyeket (esetleg) nem küldtek meg az atlatszo.hu-nak.

2. Független szakértők vizsgálják felül a kutatásokat és az eredményeket.

3. A nyilvánosságra került információkkal egészítsék ki Paks II környezeti hatástanulmányát, és végezzék el újra a környezeti hatásvizsgálatnak a szeizmikus kockázatokra és az abból fakadó környezeti kockázatokra vonatkozó részét.

4. Állítsanak le a Paks II-vel kapcsolatos minden munkálatot.

 [1] Nem földrengésmentes a paksi atomerőmű telephelye: megszereztük a földtani kutatás eltitkolt eredményeit https://atlatszo.hu/2017/07/10/nem-foldrengesmentes-a-paksi-atomeromu-telephelye-megszereztuk-a-foldtani-kutatas-eltitkolt-eredmenyeit/

„Paks település tágabb környezetében terepi vizsgálatokkal igazolható bizonyíték van olyan méretű földmozgásra, amely kimutatható tektonikus szerkezeteket hozott létre a földfelszín közeli, részletesen vizsgált rétegekben az elmúlt 10 000 évben. Az eddigi megfigyelések alapján a területtől ÉÉNy-ra található törészóna a felszín közelében is létrehozott nyírásos elmozdulásokat, így jövőbeli aktivizálódás esetén képes lehet a felszínt vagy az ahhoz közeli tartományt (újra) elvetni.”