Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2023. december 3. Az év 337. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739254. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Beruházás az intelligens, innovatív és fenntartható iparba

Beruházás az intelligens, innovatív és fenntartható iparba

Miként Jean-Claude Juncker elnök szeptember 13-án az Európai Unió helyzetéről elmondott beszédében előrevetítette, új iparpolitikai stratégiát terjesztett elő az Európai Bizottság. A stratégia azt célozza, hogy az uniós iparágak a világ élvonalában maradjanak, illetve a világ élvonalába lépjenek az innováció, a digitalizáció és a dekarbonizáció területén.

Az EU megújított iparpolitikai stratégiája átfogó keretbe szervezi az összes korábbi és új horizontális és ágazatspecifikus kezdeményezést, világosan meghatározza minden érintett szereplő feladatait, és kijelöli azokat a fórumokat, amelyek lehetővé teszik az ipar és a civil társadalom számára a jövőbeli iparpolitikai intézkedések irányának meghatározását.

A stratégia legfontosabb új elemei közé tartoznak a következők:

  • átfogó kezdeményezéscsomag az ipar kiberbiztonságának megerősítésére
  • rendeletjavaslat a nem személyes jellegű adatok szabad áramlásáról
  • új intézkedések a körforgásos gazdaság területén
  • több kezdeményezés a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok keretszabályozásának korszerűsítésére
  • kezdeményezés az EU-ban lefolytatott közbeszerzési eljárások minőségének javítására
  • a készségfejlesztési program kiterjesztése új kulcsfontosságú iparágakra
  • stratégia a fenntartható finanszírozás területén, amely segíteni fog abban, hogy a magántőke hatékonyabban eljuthasson a fenntarthatóbb beruházásokhoz
  • kiegyensúlyozott és progresszív kereskedelempolitika kialakítását célzó kezdeményezések, valamint európai keretrendszer kidolgozása az EU biztonságát vagy közrendjét esetlegesen veszélyeztető közvetlen külföldi befektetések átvilágítására
  • a kritikus fontosságú nyersanyagok listájának felülvizsgálata
  • új javaslatok a tiszta, versenyképes és összekapcsolt mobilitás térnyerése végett

Európa ipara erős, és számos ágazat vezető szerepet játszik a világpiacon. Az ipar adja az EU exportjának kétharmadát, és 36 millió embernek ad munkát, megélhetést. A 36 millió munkahelyből 1,5 millió 2013 óta jött létre. A versenyelőny megtartása és növelése komoly mértékű korszerűsítést követel. Európa iparának jövője azon múlik, mennyire lesz képes a folyamatos alkalmazkodásra és innovációra, és ennek jegyében mennyire lesz kész folyamatosan beruházni az új technológiákba és élni az egyre nagyobb fokú digitalizáltságból és a kis szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságra való áttérésből fakadó változások adta lehetőségekkel. Ez az oka annak, hogy az ipar a Juncker által vezetett Bizottság politikai prioritásainak középpontjában áll.

A Bizottság minden szakpolitikai területen arra törekszik, hogy lehetővé tegye az ipar számára új munkahelyek létrehozását és Európa versenyképességének növelését, előmozdítsa a tiszta és a digitális technológiákra irányuló beruházásokat és innovációt, és megvédje az ipari átalakulás hatásainak leginkább kitett európai régiókat és munkavállalókat. (A teljes közlemény itt olvasható.)