Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2021. május 18. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738325. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Életműdíjasok a magyar szinkron nagyjai

Életműdíjasok a magyar szinkron nagyjai
(Tudósítónktól)

Életműdíjjal ismerték el a magyar szinkronszakmában dolgozó előadóművészek munkáját. Az Előadó-művészi Jogvédő Iroda (EJI) anyagi és szakmai támogatásával létrehozott díjat Bács Ferencnek, Bókai Máriának és Perlaki Istvánnak ítélte oda a szakma. (A képen: jelenet a nagysikerű "A klinika" / Schwarzwaldklinik című német tévéfilm-sorozatból; jobb oldalt Klausjürgen Wussow, azaz a filmbéli Brinkmann professzor, aki Bács Ferenc hangján szólalt meg.)

A SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) szinkron Alapszervezete és a Szinkronikum Egyesület összefogásával most első alkalommal önállóan megrendezett szakmai díjátadó gálán az EJI az életműdíj kezdeményezőjeként is részt vett, mivel szívügyének és küldetésének tekinti a szinkronszakmában dolgozó előadó-művészek munkájának elismerését.

A szinkron-jogdíjakat is magában foglaló audiovizuális díjak jogosultjainak köre évről évre bővül. Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, tanár, érdemes művész az esemény megnyitóján elmondott beszédében hangsúlyozta: óriási eredmény, hogy az EJI sok év óta folytatott következetes munkájának következményeként végre a szinkronizáló művészek is kapnak jogdíjat. További eredmény, hogy ez év őszétől már televíziós sorozatok szinkronja után is fizet jogdíjat az egyesület.

Császár Angela elmondta: elsőként 2015-ben a magyar mozifilmek televíziós sugárzása után részesülhettek a közreműködő filmszínészek jogdíjban. Ez tavaly kibővült a külföldi mozifilmek szinkronja után fizetett jogdíjjal, mivel az EJI 2016-ban a jogdíjfelosztási szabályok átalakításával lehetővé tette, hogy a külföldi színészek hangját szinkronizáló színészek is jogdíjban részesülhessenek. Az idén már a tévésorozatok szinkronja után is jogdíjat fizet az jogvédő szervezet: a korábban megkezdett munka 2017-ben a televíziós sorozatok adatainak összegyűjtésével folytatódik, amelynek eredményeképp az ősszel nemcsak a magyar gyártású mozifilmek és a külföldi mozifilmek szinkronja után, hanem már a külföldi televíziós sorozatok szinkronja után is jogdíjat fizet az egyesület.

Az EJI elnökségének tagja bejelentette: a jogdíjfelosztás során az EJI mintegy 210 millió forintot fog kifizetni magyar és külföldi színészeknek.

Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész egyik leghíresebb szinkronszerepe Klaus Brinkmann professzor magyar hangja A klinikából, és a többi között Gandalfot is az ő hangján hallhattuk. A gyerekek is felismerhetik a hangját, ő szólaltatta meg ugyanis többek között a Micimackóban Tigrist.

Bókai Mária színésznő több mint 600 film szinkronjában működött közre, többek között a Volt egyszer egy Vadnyugat új magyar szinkronjában, a Trónok harcában, illetve a Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki (eredeti cím: The Flintstones) című nagysikerű filmben.

Perlaki István: a több mint 900 szinkronban közreműködött  Jászai Mari-díjas színész hangját hallhattuk A hét mesterlövészben, a Robotzsaruban, a Terminátor 3-ban, de számos gyerekfilm szinkronizálásában is részt vett, a többi között a Hamupipőkében, A dzsungel könyvében vagy például ő A kis hableányban Triton király magyar hangja.