Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2023. szeptember 22. Az év 265. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739182. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Védett férfiak: a Stereo Akt és az Amnesty International közös akciója

Védett férfiak: a Stereo Akt és az Amnesty International közös akciója

A Stereo Akt új színházi előadást készít Védett férfiak címmel, amelynek témája a nemek közti egyenlőtlenség, az elnyomás és a szexizmus. A darab írásához olyan valós, személyes történeteket keresnek, amelyeket sokan naponta átélnek, mégis csak akkor veszik észre, amikor már áldozattá válnak; előfordul, hogy még akkor sem. (A kép forrása: http://www.the-kaisers.de)

„Segítsünk együtt, hogy még láthatóbb legyen a nemek közti megkülönböztetés problémája, és árnyaltabb a párbeszéd” – szól az Amnesty International felhívása. – A történeteket névvel vagy név nélkül e-mailben várjuk a tortenet@stereoakt.hu címre december 5-ig, illetve papíron, nyomtatva vagy kézírással a budapesti Jurányi Ház földszintjén elhelyezett Védett Férfiak postaládába is bedobhatók.

Videónkban Kemény Zsófi szövegével kérünk fel mindenkit, hogy ossza meg velünk történetét, ha volt már olyan... Az előadásról bővebben itt olvashat.

Az 5. évadát megkezdő Stereo Akt Magyarország legprogresszívebb kortárs színházi alkotócsoportja, művészeti vezetője Boross Martin rendező. A társulat 11 egész estés bemutatót, számos kisebb művészeti projektet, nemzetközi együttműködéseket, rangos fesztivál-szerepléseket, díjakat tudhat magáénak. Választott témái szélesebb közeg számára is relevánsak, aktuálisak, húsbavágóak. Előadásaiban rendre olyan egzisztenciális kérdésekhez nyúl, amelyek az egyén, egy közösség, vagy a társadalom egésze szabadságának és boldogulásának lehetőségeit vizsgálják.

Az alkotók a színház kereteit rugalmasan kezelik, dolgoznak színháztérben és talált helyszíneken, valamint köztereken egyaránt. Több olyan társadalmi párbeszédet kezdeményező programot vittek véghez, amely a társadalom peremén élő, kirekesztett vagy nehéz helyzetben élő emberek bevonásával készült: dolgoztak többek közt budapesti hajléktalan emberekkel, Baranya megyei roma fiatalokkal, katalóniai menekültekkel. Előadásaikban a néző – akár belsőleg aktív – részvétele az egyik fő dramaturgiai működtető elem.