Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2022. augusztus 8. Az év 220. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738772. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kezdődik a világ legnagyobb emberi jogi kampánya

Kezdődik a világ legnagyobb emberi jogi kampánya

A jamaicai rendőrség által agyonlőtt egy férfi testvére, a Törökországban koholt eljárás alá vont tizenegy jogvédő és egy csádi aktivista, aki a Facebookra feltöltött néhány videó miatt életfogytiglani börtönt kaphat… Történetek a ma kezdődő 15. levélíró maraton esetei közül.

Minden decemberben az Amnesty támogatói a világ összes tájáról levelek és üzenetek millióit küldik olyanoknak, akikkel sosem találkoztak. A “levélíró marathon” a múlt évek alatt a világ legnagyobb emberi jogi eseményévé lépett elő: 2016-ban a világ számos országából csaknem 4,6 millió levelet, email-t, sms-t, fax- és twitter- üzenetet küldtek különféle jogsértések áldozatainak, hogy kifejezzék a támogatásukat és szolidaritásukat, valamint a hatóságoknak írtak, felszólítva őket, hogy engedjék szabadon a jogtalanul bebörtönzötteket, vizsgálják ki a jogsértéseket, és vonják felelősségre az elkövetőket.

„A levélíró maraton a múlt másfél évtizedben reményt adott embereknek életük legsötétebb pillanataiban. Képzeljük el, milyen érzés lehet egy börtönben ülőnek, amikor egyszer csak levelek ezreit kapja meg, amelyekben számára ismerelenek fejezik ki a szolidaritásukat! Képzeljük el, milyen érzés lehet megtudni, hogy emberek százezrei támogatják az igazságért folytatott harcod! A levelek életeket változtathatnak meg” – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

„A világ minden táján jogvédők vannak veszélyben, sokukat úgy kezelik, mintha bűnözők lennének, mert ki merték mondani a véleményüket, vagy mert szembeszálltak a környezetszennyezőkkel. Sosem volt még annyira fontos, hogy megmutassuk, velük vagyunk. A levélíró maraton azt üzeni a jogsértő hatóságoknak, hogy figyeljük őket. Lehet, hogy hatalmuk van egyes embereket megfélemlíteni vagy börtönbe zárni, de nem hallgattathatják el az őket támogató milliókat.”

Az idén először az Amnesty két munkatársa is a levelek címzettjei között szerepel. A török Amnesty igazgatója és elnöke, Idil Eser és Taner Kilic is a tizenegy jogvédő között van, aki ellen a török hatóságok terrorizmussal kapcsolatos nevetséges vádak alapján eljárást indítottak. Idilt október 25-én szabadlábra helyezték, de Taner idestova fél éve előzetes letartóztatásban van. Az idei levélíró maratonban az ő szabadságukért is milliók szállnak síkra.

„A levélíró maraton kiváló eszköz arra, hogy kiálljunk a jogsértések áldozatai mellett, és erősítsük Magyarországon is a globális szolidaritás eszméjét. A magyarok gyakran nem hiszik el, hogy egy petíció aláírása is számít, de a levélíró maraton évről-évre bebizonyítja, hogy milyen ereje van, ha emberek milliói fognak össze egy közös ügyért” – mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

A magyar szervezet az idén 5 esethez kéri honfitársaink támogatását:

Tadjadine Mahamat Babouri vagy ahogyan mindenki ismeri, Mahadine 2016 szeptemberében feltett néhány videót a Facebookra, amelyekben a csádi kormányt és kormány közeli embereket vádolt meg korrupcióval és hűtlen kezeléssel. Nem sokkal későbbb fényes nappal az utcán fogták el valószínűleg a titkosszolgálat emberei. Elmondása szerint börtönről-börtönre hurcolták, megverték, áramot vezettek bele és hetekre láncra verték. Mahadine-t, aki a fogságban tuberkolózist kapott, a nemzetbiztonság veszélyeztetése miatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik.

Sakris Kupila 21 éves finn orvostanhallgatót naponta alázzák meg, mert a hivatalos dokumentumai szerint még mindig nő. Sarkis tinédzserként jött rá, hogy a születésekor megállapított neme nem azonos a valódi nemével. A férfit „mentális betegséggel” kellett ahhoz diagnosztizálni, hogy megtarthassa a maga választotta új nevét. Ez volt az első lépés, hogy jogilag is elismerjék a nemét, csakhogy ehhez még egy sterilizáló műtéten is át kell esnie. Sakris számára a döntés egyértelmű: ellenzi ezt a megalázó eljárást, és a törvény megváltoztatását követeli.

Farid al-Atrash és Issa Amro ellenzi az izraeli telepek létezését, és véget akar vetni az 50 éve Izrael által elfoglalt Palesztin területeken zajló háborús bűncselekménynek. Issa arra biztatja a palesztin fiatalokat, hogy találják meg az erőszakmentes tiltakozás módját az izraeli megszállással és diszkriminatív törvényekkel szemben. Issát nem egyszer tartóztatták már le ezért, fogva tartása alatt pedig megverték, bekötötték a szemét és vallatták is.

Hasonló zaklatásnak van kitéve az ügyvéd Farid is, aki az izraeli és a palesztin hatóságok által elkövetett visszaéléseket tárja a nyilvánosság elé. 2016 februárjában mindketten részt vettek egy békés tüntetésen Hebronban, ahol arra emlékeztek, hogy 22 évvel azelőtt zárta le Izrael először a város egyik utcáját, az al-Shuhadát a palesztinok előtt. Issának és Faridnak emiatt nevetséges vádakkal kell szembenézniük, amelyeket egyértelműen arra találtak ki, hogy akadályozzák őket az emberi jogi munkájukban.

Shackelia Jackson bátyját 2014-ben lelőtte egy rendőr a jamaicai Kingstonban. A rendőrség éppen rablás miatt üldözött egy „raszta férfit”, a gyanúsított személyleírása pedig pont ráillett Nakieara. Egy kis étteremben akadtak rá, ahol agyonlőtték. A múlt évtizedben nagyjából 2000, általában szegény fiatal férfival végeztek hasonló módon a rendőrök Jamaicában. Shackelia eltökélt, nem akarja annyiban hagyni, ami a bátyjával történt. Harcol a vontatottan működő igazságszolgáltatási rendszerrel, hogy végül az igazság győzzön. A célért családok tucatjait mozgósította, az ő szeretteikkel hasonlóan végeztek a rendőrök. A rendőri válasz nem maradt el, a bírósági tárgyalásokkal egy időben a rendőrök razziákat szerveztek a Shackelia által szervezett közösségnél.

Üldözött jogvédők, Törökország:11 ember, aki annak szentelte az életét, hogy megvédi az újságírók, aktivisták és a török kormány más kritikusainak az emberi jogait. Most ők vannak veszélyben. Köztük van az Amnesty International török elnöke, Taner Kilic és igazgatója, Idil Eser. Mindannyiukat terrorizmussal összefüggő bűncselekményekkel vádolják, ami egy abszurd kísérlet arra, hogy elhallgattassák őket.

A levélíró maraton ma kezdődik és december 15-én ér véget. A petíciók elérhetőek a levélíró maraton honlapján, és lehetőség lesz személyesen is alárni a tiltakozást a Vedd magadnak a #bátorságot, bulizz az Amnestyvel! eseményen december 7-én este hat órától a budapesti Toldi moziban.