Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2021. május 9. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738316. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Elfogadták az Európai Unió 2018-i költségvetését – az eddiginél több pénz a fiatalokra, a biztonságra, a növekedésre

Elfogadták az Európai Unió 2018-i költségvetését – az eddiginél több pénz a fiatalokra, a biztonságra, a növekedésre

Az EP nyomására a jövő évi büdzséből több pénz jut a fiatalok és kisvállalkozások támogatására, kutatásra és fejlesztésre és az Erasmus-programra is. A 2018-i uniós költségvetésben 160,1 milliárd euró kötelezettségvállalási előirányzat és 144,7 milliárd kifizetési előirányzat szerepel. (Illusztráció: reuters)

A november 18-i intézményközi megállapodás után nem sokkal a Parlament ma 295 szavazattal 154 ellenében 197 tartózkodás mellett fogadta el a jövő évi uniós költségvetést, amit Antonio Tajani EP-elnök az aláírásával hitelesített.

Fiatalok, növekedés és munkahelyek

Az EP nem engedte, hogy a Tanács 750 millió euróval csökkentse a növekedésre és munkahelyekre szánt keretet és a fiatalkori munkanélküliség elleni intézkedésekre, munkakeresésre 116 millióval többet, összesen 350 millió kötelezettségvállalási előirányzatot biztosított. Több forráshoz jutnak a kulcsfontosságú Horizon 2020 és Erasmus+ programok, valamint a kisvállalkozások.

Menekültválság, migráció, Törökország

A Parlament nyomására több pénzből gazdálkodhatnak a biztonsági feladatokat ellátó Europol és Eurojust ügynökségek, emelik az európai menekültügyi támogató hivatal költségvetését és a migrációs kihívás kezelésére fordítandó forrást, amiből a keleti, illetve a déli szomszédság programjait is finanszírozzák.

A török jogállamiság és emberi jogok helyzetének romlása miatt a képviselők 105 millió euróval vágták vissza a Törökországnak nyújtandó előcsatlakozási alapot.

Mezőgazdaság és klímavédelem

A Parlament tárgyalódelegációja 34 millió euró többlet forrást szerzett a fiatal gazdák támogatására és 95 millióval emelték a klímabarát gazdálkodási módszereknek nyújtott összeget.

 „Elégedettek lehetünk a 2018-i költségvetéssel, olyan programok keretét sikerült emelni, amelyek megvédik az európaiakat és az EU-t felkészítik a jövőre” – mondta Jean Arthuis (ALDE, Franciaország) a költségvetési bizottság elnöke. „Ez a költségvetés azt nyújtja, amit a polgárok várnak tőle: növekedést, munkahelyeket, biztonságot” – mondta Siegfried Mureșan (EPP, Románia) jelentéstevő.

Mivel a tervekben számos, több évet átfogó tétel is szerepel (a kutatási projektek általában 2–3 évesek), az uniós büdzsé megkülönbözteti a kifizetési előirányzatot (ezek az adott pénzügyi év kapcsán szerződésben vállalt összegek, amelyeknek az elköltésére valószínűleg a következő években kerül sor), és a kifizetési előirányzatot, (a konkrétan az adott évben kifizetésre kerülő összeget, amelyben a korábbi évek kötelezettségvállalásaiból fakadó tételek is szerepelnek).

 

Az elfogadott költségvetés itt lesz elérhető

Jelentés a 2018-i költségvetésről (egyelőre csak angolul)

EP háttéranyag a 2018-i megállapodásról

Az eljárás lépései (angolul)

A költségvetési eljárás

Az EP költségvetési jogköre

Audiovizuális anyagok