Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2022. október 5. Az év 278. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738830. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A pártok támogatottsága, egyes politikusok népszerűsége

A pártok támogatottsága, egyes politikusok népszerűsége
Publicus Intézet

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából január 1016. között 1023 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. A múlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága változatlan, 26 százalék. Az MSZP és a Jobbik tábora két-két százalékpontot növekedett, így mindkettő 11 százalék  mindkét párt elmozdult mélypontjáról. Továbbra is Karácsony Gergely, Szél Bernadett, és Orbán Viktor a három legnépszerűbb vizsgált politikus.

2018_01_ppref_all.pngA Fidesz szavazóinak aránya a múlt hónapban egy százalékpontot csökkent, azonban ebben a hónapban nem változott, így továbbra is 26 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében a Fidesz támogatottsága 49 százalék. A párt szavazóinak aktivitása átlagos, ám növekszik.

Az MSZP támogatottsága a múlt hónapban nem változott, ám ebben a hónapban két százalékpontot növekedett, így most már 11 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében az MSZP támogatottsága 17 százalék. A párt szavazóinak meglehetősen magas.

A Jobbik támogottsága az elmúlt hónap csökkenése után most két százalékpontot növekedett, így már 11 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében a Jobbik támogatottsága 16 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

Az LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalék, azonban a biztos szavazó, pártválasztók körében 7 százalék. A DK támogatottsága egy százalékpontott csökkent, és így 3 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 5 százalék. Ebben a hónapban az Együtt és Kétfarkú elérte az egy százalékot, azonban az MLP-nek, és egy éve most először a Momentumnak ez nem sikerült. A bizonytalanok aránya két százalékpontot csökkenve, 41 százalék.

2018_01_ppref_idosor.png

Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége a múlt hónaphoz képest egy pontot növekedett, és 43 pontos, ezzel kikacsintott az 39-42 pontos sávból, ahol az április óta volt.

Molnár Gyula (MSZP) népszerűsége egy pontos növekedéssel 31 pontos. Az MSZP és a DK szavazók körében a leginkább (84 és 60 pont), a Jobbik szavazók körében a legkevésbé (17) népszerű. 

Kunhalmi Ágnes (MSZP) népszerűsége egy pontot növekedeve 39 pontos. Ezzel az MSZP legnépszerűbb politikusa, a kormányváltást akarók körében 57, az MSZP és a DK szavazók körében 86 és 93 pontos a népszerűsége.

Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége az elmúlt hónap változatlansága után két pontot növekedett, és 32 pontos, ám júniusban mért csúcsához képest továbbra is alacsony. A Jobbik szavazók körében 83, a Fidesz szavazók körében 16 pontos a népszerűsége.

Szél Bernadett (LMP) népszerűsége a múlt hónapban mért adathoz képest nem változott, így 44 pontos. Az LMP szavazók körében a leginkább (92 pont), míg a Fidesz szavazók körében a legkevésbé (24 pont) népszerű. Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest egy pontot növekedett, és 20 pontos. 

2018_01_pol_nepsz.pngAz MSZP szavazók körében átlagos (45 pont) a megítélése, míg a Fidesz szavazói körében kimondottan elutasított (4 pont). Juhász Péter (Együtt) népszerűsége a múlt hónaphoz képest egy pontot csökkent, így 26 pontos. Karácsony Gergely (P) népszerűsége erre a hónapre nem változott, és 46 pont. A kormányváltást akarók körében a 59 pontos a népszerűsége, azonban a Fidesz szavazók körében csupán 26 pontos.  Fekete-Győr András (Momentum) népszerűsége egy pontot csökkenve 22 pont. Ungár Péter (LMP) ismertsége 30 százalék, népszerűsége 30 pont.

A kutatás eredményeiről további részletek, például az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása, valamint egy egyes politikusok megítélésének a részletei a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben találhatók. 

Címkék