Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. szeptember 21. Az év 264. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739181. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A bécsi Ballhausplatzon tiltakozik a Greenpeace Paks II ellen

A bécsi Ballhausplatzon tiltakozik a Greenpeace Paks II ellen
(Tudósítónktól)

Greenpeace-aktivisták a bécsi Ballhausplatzon, alig ötven méternyire az osztrák szövetségi kancellári hivataltól „atomjeles” hordókból építettek négyméteres piramist. Az eseménnyel a Greenpeace Ausztria azt üzeni a Bécsbe látogató magyar kormányfőnek: állítsa le az osztrák lakosságra is veszélyes és kockázatos, drága és felesleges Paks II beruházást. (Képek: © Greenpeace/Mitja Kobal)

Paks II megépítése nemcsak Magyarország, de a környező országok lakosságára és környezetére is veszélyes lenne a nukleáris kockázatok növelése által – jelentette ki Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány felelőse. Az atomerőmű-bővítés hátráltatná a megújuló energiaforrások terjedését is. A magyar állam mintegy 4000 milliárd forintnyi piactorzító állami támogatást nyújtana a terv megvalósításához, miközben az atomenergiánál olcsóbban és biztonságosan működő megújuló energiaforrások már most piacvezetőnek számítanak Európában. Paks II helyett Magyarországnak is a valóban tiszta és fenntartható megújuló energia-rendszerekre kellene átállnia, a klímaválsággal is csak így tudjuk felvenni a harcot.  

A Greenpeace békés tiltakozása a Ballhausplatzon, a szövetségi kancellári hivatal (miniszterelnökség) előtt zajlik, ahová az osztrák és magyar kormányfő találkozójának alkalmából, a Greenpeace-től függetlenül több más civil szervezet is demonstrációt hirdetett.