Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2022. május 25. Az év 145. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738697. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kollégánk a robot: megkezdődött az emberi érintés forradalma

Kollégánk a robot: megkezdődött az emberi érintés forradalma
Infovilág

Miként a világ többi nagy, ipari seregszemléjén, akként a legutóbbi hannoveri vásáron is a negyedik ipari forradalom állt a középpontban. Noha az Ipar 4.0 még mindig nem tart ott, hogy látványos mennyiségű gyártásban nyilvánuljon meg az általa előre vetített lehetőségek szellemében – teljes mértékű automatizálás és az ebből adódó költségmegtakarítás –, sikerült egyértelműen fölcsigázni az érdekeltek fantáziáját, hogy van ennél még tovább is. Az Universal Robots szóhasználatával az Ipar 5.0.

Már régen elkezdődött az a folyamat, amely az okos, automatizált gyártóállomások és digitális kommunikációjuk megteremtésére irányul. A szakmabeliek ezt Ipar 4.0 néven emlegetik. Az Universal Robots-nál viszont úgy gondolják, a robotika új fejlődési ága még ennél is izgalmasabb. A dán Esben Østergaard és két társa által alapított vállalkozásnál a nagy lépést Ipar 5.0-ként emlegetik, megkülönböztetendő fejlesztési irányukat az Ipar 4.0-tól. Az időközben a Föld sok pontján megjelent Universal Robots az utóbbi nem egész tíz év alatt 18 500 kollaboratív robotot telepített világszerte.

Szakemberek számára különösen érdekes információ: az Ipar 4.0 jegyében végzett telepítések főleg a minőség és a termelési folyamatok állandósítását, valamint az adatgyűjtést célozzák meg a kevésbé képzett munkások által elvégzett ismétlődő és megterhelő munkák felváltásával. Az 5. ipari forradalom elvének és gyakorlatának megfelelően magasan képzett dolgozók és a robotok közös munkája valósítható meg abból a célból, hogy egyedi termékeket, szolgáltatásokat és élményeket hozzanak létre.

Az Universal Robots-nál arra törekednek, hogy visszahozzák az emberi alkotóképességeket az olyan munkafolyamatokba, amelyekben kiválóan képzett dolgozók és a robotok munkatársakká válhatnak, mivel a piaci követelmények és a fogyasztói igények egyre jobban távolodnak a tömeggyártástól, és a végfelhasználók is sokkal inkább az egyedi igényeknek megfelelő termékekben gondolkodnak.

A vásárlók olyan termékeket, szolgáltatásokat és élményeket szeretnének, amelyekben megvan az egyedi, az extra, az „emberi érintés”, ami segíthet nekik az önkifejezésben. A vásárlók tehát nem csupán tömeges testre szabást, hanem tömeges személyre szabást is várnak.

Gondoljunk csak bele abba, ahogy manapság az autóvásárlás történik: a vásárló az interneten keresztül egyszerűen összeállít egy teljesen személyre szabott járművet, amilyenből nincs még egy ugyanolyan. A piacvezető dán robotipari vállalat ismeri az ilyen és hasonló kívánságokat és irányzatokat, a személyre szabott termékek, szolgáltatások iránti igényeket. Szakembereinek meggyőződése: a jövő arról fog szólni, hogy „mind több emberi érintés révén tökéletesednek a termékek”.

A robotok kiválóan képesek a szabványos termékek gyártására, szabványos rendszerek használatával –gyorsan és fölülmúlhatatlan teljesítményre képesek. Viszont mindenképpen segítségre és irányításra van szükségük ahhoz, hogy a termékek gazdagodjanak azzal a többlettel, amelytől egyedivé válhatnak. Ezért van szükség arra, hogy az emberi érintés újra részese legyen a gyártó, előkészítő és befejező folyamatok széles körének.

Az Ipar 5.0 a robotok képességeinek és az emberek szakértelmének ötvözete. Olyan folyamat, amelyben a tudás és kézügyesség – az ember! – egyedi, kognitív adottsága összekapcsolódik a robotok súlyemelő, állandó minőséget szavatoló, valamint éjjel-nappal hibátlanul működőképes funkcióival. Az ipar ötödik forradalma magába foglalja a modern gyártási folyamatokat érintő változásokat, valamint egyéb – kereskedelmi és nem kereskedelmi célú – folyamatok széles körét is azzal a céllal, hogy az ember és a robot egymással összhangba dolgozhasson – együttműködő robotokat – kobotokat – használva.