Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2021. július 26. Az év 207. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738394. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A stabilitásra hivatkozva Csányi Orbán mellett tette le a garast

A stabilitásra hivatkozva Csányi Orbán mellett tette le a garast A stabilitásra hivatkozva Csányi Orbán mellett tette le a garast

Amit Orbán a keresztény értékek védelméről mond, az a fasiszta időket hozza vissza. Orbán még egy lapáttal rátesz a migránsellenes riogatásra. A német befektetőket nem riasztja el, ami Magyarországon a politikában történik, ők elégedettek a gazdasági feltételekkel.

Financial Times: A vezércikk úgy ítéli meg a holnapi olasz választások előtt, hogy az erőpróba aggasztó, de nincs ok a pánikra, habár ami utána jön, az megviseli majd az unió magját. Mint megállapítja, az olasz polgárok nyugtalalnságát tükrözi, hogy Berlusconi politikailag újjászülethet most vasárnap. A rá kiszabott büntetés miatt ugyan tisztséget nem vállalhat, de ő lesz a királycsináló. Mostani szövetségeseinek szélsőséges nézeteit elnézve, az ő megnyilvánulásai még viszonylag mérsékeltek. Ez lesz az idén a legfontosabb választás Európában. Megmutatja a populista-nacionalista tábor stressztűrő képességét, illetve a középbal jövőjét. Kihat az eurózónára és arra, hogy az EU miként reagál a migrációra. A piacok idáig meglepően nyugodtak voltak ahhoz képest, hogy a radikálisok mit kínáltak iszlám- és idegenellenességből és euroszkepticizmusból. De hát az új választási törvények megnehezítik, hogy egyedül irányítsanak olyan elitellenes pártok, mint az Öt Csillag Mozgalom.

Az adósságteher és az elnyúló bankválság nem sok mozgásteret hagy a következő kabinetnek, már túl azon, amit az EKB megszabott. Nem kétséges, az olaszok dühösek, amiért Európa nem volt képes megosztani a bevándorlás költségeit és elégedetlenek a gazdasági kilábalás ütemével. De a többség nem kér az EU-ellenes pártok ajánlatából, hogy lépjenek ki az eurózónából. Bárki is nyer holnap, sokkal jobban oda kell figyelnie a gazdaság és a pénzügyi ágazat szerkezeti bajaira. Csak éppen a lehetséges győztesek nem sok orvosságot kínálnak ez ügyben. Viszont az unió által előírt pénzügyi korlátok táplálják a populista nacionalisták megerősödését, miután utóbbiak Európát tették meg bűnbaknak. Olaszország jobbat érdemel, mint Berlusconi. Ám kifogy a lehetséges alternatívákból, hogy bebiztosítsa a jövőjét a kontinens szívében.


Bloomberg: Csányi Sándor azt pártolja, hogy a választás után maradjon hatalmon a jelenlegi kormány, mert az stabilitást jelent. Ha az ellenzék győzne, az szerinte jókora bizonytalansággal járna együtt az üzleti világ számára, amelynek szemszögéből kedvezőnek tartja a jelenlegi gazdasági környezetet. Az OTP elnök-vezérigazgatója kitűnőnek minősítette a bankok viszonyát mind a kormánnyal, mind az MNB-vel. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az Orbánnal szembenálló erők még nem közölték, hogy mi a tervük az érvényben lévő banki különadókkal, noha az egészséges bankszektor alapvető fontosságú minden kabinet növekedési tervei szempontjából. Csányi szerint ugyanakkor a pénzintézetek számára sokkal fontosabb a gazdaság állapota, mint az, hogy a hatalom mit gondol róluk.

Le Figaro: A francia Schuman-alapítvány vezetője szerint Orbán iszlám- és bevándorlóellenes retorikája a múlt század 30-as éveit idézi, amikor Európa bizonyos országaiban és az Egyesült Államokban nem akarták befogadni a nácik elől menekülő zsidókat. Az alapítványt a francia állam a berlini fal leomlása után, az európai terv támogatására hozta létre és vezetésében olyan, konzervatív politikusok kaptak helyet, mint Joseph Daul, az Európai Néppárt francia elnöke, és a német Wolfgang Schäuble, a Bundestag első embere. Jean-Dominique Guiliani most arra reagált, hogy a magyar miniszterelnök kijelentette: a Nyugattól eltérően nálunk nem szeretnének kevert civilizációt létrehozni, ahol a muzulmánok miatt fokozatosan háttérbe szorul a keresztény identitás. A szakember szerint amit a magyar politikus mond, az jól hangzik bizonyos fülek számára, hiszen ezt a felfogást már egy nemzetközi mozgalom képviseli. Orbán azt hangoztatja, hogy Magyarország mindenek előtt. Ez a nézet szembenáll a civilizált államok közti együttműködés irányvonalával, amely erősíti a stabilitást. Ellenkezik az európai szellemmel, provokál, noha a menekültek a földrész javára válnak.

The New York Times/Reuters: A hódmezővásárhelyi vereség után Orbán Viktor fokozza a migrációellenes kampányt. A miniszterelnök arról beszélt pénteki rádióinterjújában, hogy az ellenzéki pártok összefognak a Fidesz megbuktatására, és menedékké változtatnák az országot a bevándorlók számára. Elemzők azt mondják, hogy az egy héttel ezelőtti polgármesterválasztás új lendületet adhat a kormányellenes erőknek, amelyek idáig képtelenek voltak komoly kihívást jelenteni. Orbán ugyanakkor most kijelentette, hogy ha bejönnek a migránsok, akkor velük együtt érkezik a terror, a nők és lányok többé nem lesznek biztonságban, azon kívül meggyengül, majd lassan elszivárog a kulturális identitás. Megismételte, hogy a visegrádi államok, Ausztriával és Bajorországgal együtt – elutasítják az EU menedékpolitikáját. Szerinte az ellentábor Soros pénzét akarja használni és megszerzi a külföldi tulajdonban lévő magyarországi média támogatásának jó részét is. A politikus a kötelező kvóták leghangosabb ellenzője az unióban.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: A Thyssen-Krupp-csoportot nem riasztja el Orbán Viktor irányvonala, éppen most nyitotta meg sok millió euróból épült új üzemét Jászfényszarun. Az alacsony bérköltségek és a jól képzett munkaerő miatt nem kevés német befektető továbbra is kedveli Magyarországot, és ezen láthatólag nem változtat kormány sokat bírált migrációs, jog- és médiapolitikája sem. A bérek mostanában emelkedtek ugyan, de még mindig szerények a nyugati szinthez képest. Az átlagjövedelem átszámítva mindössze 1200 euró. Az ország a térség többi államához képest csak lassan zárkózik fel. Az életszínvonal az uniós átlag 70 %-a körül jár, vagyis lényegesen alacsonyabb, mint a cseheknél és a szlovákoknál. A Thyssen-Kruppnak már öt gyára van magyar földön és itt működik egy szoftverfejlesztő központja, a dolgozók száma most további 500-zal 1600-ra nő.

A német beruházók és a magyar politika viszonya az utóbbi években jócskán enyhült. A Német Kereskedelmi Kamara budapesti képviselője úgy fogalmaz, hogy a hatalom a korábbinál sokkal barátságosabb a munkaadókhoz. Előnyös ugyanakkor az ország földrajzi elhelyezkedése, a fejlett infrastruktúra, a bevált beszállító hálózat és a megfelelő oktatás. A Thyssen együttműködik a budapesti Műegyetemmel, illetve a debreceni Egyetemmel. Magyarország már nem csupán összeszerelő üzem az autóipar számára, mellesleg az előállított kocsik száma az utóbbi 5 évben több mint megkétszereződött. A kedvező tapasztalatok alapján jövőre tesztpályát építenek Zalaegerszegen, ahol elektromos autókkal is kísérleteznek majd. A Mercedes új üzemet létesít Kecskeméten egymilliárd euróból.

Die Welt: Magda Vásáryová arra számít, hogy Szlovákiában nagy harc indul meg a rettenetes újságíró gyilkosság után, ám a nyugati értékek híveinek nincsenek szövetségesei a környező országokban. A magyarok csaknem elvesztek Európa számára, mellesleg Orbán Viktor korábban az egykori színésznő barátja volt. Lengyelország afelé tart, hogy 2. Magyarország legyen. De Csehországban sem rózsásak a kilátások. A Sörgyári Capriccio főszereplője, aki már régóta a külpolitikával foglalkozik, nem túlzottan bízik az osztrák kancellárban sem, hiszen az már többször találkozott a magyar miniszterelnökkel, de a Bécstől mindössze 60 kilométerre lévő Pozsonyba még nem jutott el.

A korábbi művésznő az oknyomozó szlovák újságíró és barátnője megölése kapcsán azt mondja, hogy Ficót mindenképpen politikai felelősség terheli. Úgy hogy a politikus csak ne papoljon sajtószabadságról, amikor hosszú éveken át semmibe vette az újságírókat. Aki nem ért vele egyet, annak a kérdésre nem válaszolnak a sajtótájékoztatókon. Hozzáteszi, a miniszterelnöknek nincsenek értékei, a szabad sajtót sem tartja semmire. Hogy mennyire távol áll a valóságtól, azt bizonyítja, hogy mekkora problémát csinált a menekültekből, miközben alig néhányat enged be az országba. Viszont Vásáryová nem ért egyet azzal, hogy a kormányfőnek mennie kellene, mert Fico egyrészt egye csak meg, amit főzött. Másrészt azonban Kiska elnöktől eltekintve nincs, aki alkalmas volna arra, hogy a helyére léphetne. Ha választásokat írnának ki, az csak a Kotleba-féle újfasisztáknak kedvezne. De a tragédia körülményeit ki kell deríteni, ez egyben esély a változásra a társadalom számára. Ez ügyben az interjúalany nagy reményeket fűz az EU által kifejtett nyomáshoz.

A nemzetközi lapszemle eredetileg itt jelent meg.